"Η Δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται διότι κατεχράσθη το δικαίωμα της ελευθερίας και της ισότητας, διότι έμαθε τους πολίτες να θεωρούν την αυθάδεια ως δικαίωμα, την παρανομία ως ελευθερία, την αναίδεια του λόγου ως ισότητα και την αναρχία ως ευδαιμονία." Ισοκράτης (436 π.Χ-338 π.Χ. )

Σάββατο 27 Δεκεμβρίου 2014

.Οι «μάγοι» και η «φάτνη» των 180...

Λίγες ώρες πριν από την τρίτη και τελευταία προσπάθεια εκλογής Προέδρου το «στοίχημα» είναι αν η κυβέρνηση θα καταφέρει να βρει τις 12 ψήφους που χρειάζεται για να συγκεντρωθεί ο «μαγικός αριθμός» των 180.

Καλό είναι τέτοιες ώρες να αποφεύγονται οι προβλέψεις, καθώς οι παρασκηνιακές διαδικασίες εντείνονται. Πάντως με βάση τις επίσημες και φανερές δεσμεύσεις ο «μαγικός αριθμός» δεν συγκεντρώνεται, παρότι το 168 της δεύτερης εκλογής θα βελτιωθεί κάπως...

Αναμένεται σήμερα-αύριο μια νέα παρέμβαση του πρωθυπουργού, που σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι «εμπλουτισμένη» με πρόσθετα στοιχεία σε σχέση με εκείνα του «τελευταίου διαγγέλματος» (λ.χ. φημολογούνται και ιδέες που θα διευκολύνουν την είσοδο των μικρών κομμάτων στην Βουλή κ.λπ.). Ιδωμεν...

Σε κάθε περίπτωση είναι εμφανές ότι καθετί που προστίθεται την «τελευταία στιγμή» δύσκολα επηρεάζει την εκλογή Προέδρου (εκτός αν είναι κάτι ανατρεπτικό, που δεν αναμένεται). 

Θα χρησιμοποιηθεί όμως ως «επιχείρημα» κατά την προεκλογική διαδικασία και ίσως αυτός είναι και ο λόγος των «ευρύχωρων» έστω και αόριστων «παραχωρήσεων» της τελευταίας στιγμής. Η προεδρική εκλογή γίνεται με τα «μάτια στραμμένα» και στις σκοπιμότητες της πρόωρης «εθνικής κάλπης».

Εχει ενδιαφέρον, εάν αναστοχαστούμε τι περίπου συνέβη από τις ευρωεκλογές μέχρι σήμερα. Η κυβέρνηση στην ουσία εξήγγειλε μια προεκλογική στρατηγική (έξοδος από το Μνημόνιο) και διαμόρφωσε μια εκλογική τακτική (ανασχηματισμός - είσοδος λαϊκιστών στην κυβέρνηση), με στόχο όμως να... αποφύγει τις εκλογές και να εκλέξει Πρόεδρο!

Η τακτική όμως αυτή απέτυχε. Προσέκρουσε στο «μπλόκο» των δανειστών λόγω κακών εκτιμήσεων της κυβέρνησης και πολλαπλώς άστοχων χειρισμών.

Ετσι οδηγήθηκε στην επίσπευση της προεδρικής εκλογής, χωρίς να «κρατάει στα χέρια της» κανένα επιχείρημα ουσίας. 

Εξ ου και «ρολάρισε» την τακτική του φόβου (που έχει και πραγματικά στοιχεία) βάζοντας στην άκρη το «success story»? Ετσι η εκλογική τακτική της, από τις ευρωεκλογές και μετά, για να αποφύγει τις... εκλογές μετατράπηκε, λόγω αποτυχίας σε «αυτοεκπληρούμενη προφητεία»...

www.zografiotisEDO.blogspot.com

www.zografiotisEDO.blogspot.com

Η λίστα ιστολογίων μου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

.

.