"Η Δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται διότι κατεχράσθη το δικαίωμα της ελευθερίας και της ισότητας, διότι έμαθε τους πολίτες να θεωρούν την αυθάδεια ως δικαίωμα, την παρανομία ως ελευθερία, την αναίδεια του λόγου ως ισότητα και την αναρχία ως ευδαιμονία." Ισοκράτης (436 π.Χ-338 π.Χ. )

Τετάρτη 11 Ιουνίου 2014

.Περιμένουν το μπαζούκας

Οι αγορές πιστεύουν τον Ντράγκι, κυρίως την επανάληψη της δέσμευσης ότι δεν θα διστάσει αν χρειασθεί να χρησιμοποιήσει αντισυμβατικά μέσα: Ετσι χθες Τρίτη το κόστος δανεισμού των χωρών-μελών της Ευρωζώνης άγγιξε ιστορικά χαμηλά, με την ευφορία να περνά τον Ατλαντικό και τη Wall Street να κλείνει προχθές Δευτέρα στο υψηλότερο ανοδικό ποσοστό της τελευταίας τριετίας. 

Οι αγορές πιστεύουν αλλά και στηρίζουν τον Ντράγκι καθώς η θεαματική χθεσινή πτώση των επιτοκίων ενισχύει τον επικεφαλής της ΕΚΤ στη σημερινή του συνάντηση με την καγκελάριο Μέρκελ στο Βερολίνο, μια συζήτηση αμιγώς πολιτική.

Αν και τα επιτόκια έπεσαν, ο αποπληθωρισμός ρίχνει βαριά τη σκιά του στην Ευρωζώνη συνολικά, ενώ η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου αποδεικνύεται ένα Bunker που δεν παραδίδεται χωρίς χρήση μπαζούκας. Την περασμένη Πέμπτη ο Ντράγκι επιτάχυνε τη δυναμική των εξελίξεων, με πολιτικές ηγεσίες και αγορές να περιμένουν τα αντισυμβατικά μέτρα σε ορίζοντα μηνών και όχι ετών.

Η πρόκληση είναι αμιγώς πολιτική: Μπορεί ο Ντράγκι να προχωρήσει σε απευθείας αγορά ομολόγων και να κάνει τα πρώτα βήματα προς το ευρωομολόγο την ώρα που το Βερολίνο φλερτάρει προκλητικά με τους μινιμαλιστές της ΕΕ, τη Βρετανία, τη Σουηδία και την Ουγγαρία; 

Θεωρητικά η ομοσπονδιακή μετεξέλιξη της Ευρωζώνης προβάλλει ως η προϋπόθεση για να πάρει ο Ντράγκι το μπαζούκας. Υπάρχει περιθώριο να συμβεί το αντίστροφο και να γίνει αποδεκτό από τη Γερμανία; 

Να εκμεταλλευθεί δηλαδή τον εφιάλτη μιας χαμένης δεκαετίας λόγω αποπληθωρισμού - ύφεσης σαν αυτήν της Ιαπωνίας, ο επικεφαλής της ΕΚΤ να ερμηνεύσει διασταλτικά τις αρμοδιότητές του και να δημιουργήσει τετελεσμένα που σύρουν προς τη δημοσιονομική και την πολιτική ενοποίηση της Ευρωζώνης;

Η απάντηση δεν είναι εύκολη. Κάθε φορά που ο Ντράγκι ηρεμεί τις αγορές, η Γερμανία κάνει δυο βήματα πίσω, όπως τον Ιούλιο του 2012: Μόλις ακούστηκαν οι λέξεις «θα κάνω ό,τι μπορώ», μέσα σε λίγες εβδομάδες ο Σόιμπλε έσβησε την υπογραφή του Βερολίνου και από την Τραπεζική Ενωση και από την απευθείας ανακεφαλαίωση των τραπεζών που είχε δεχθεί στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου, ύστερα από συντονισμένη πίεση των Μόντι - Ραχόι.

www.zografiotisEDO.blogspot.com

www.zografiotisEDO.blogspot.com

Η λίστα ιστολογίων μου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

.

.