"Η Δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται διότι κατεχράσθη το δικαίωμα της ελευθερίας και της ισότητας, διότι έμαθε τους πολίτες να θεωρούν την αυθάδεια ως δικαίωμα, την παρανομία ως ελευθερία, την αναίδεια του λόγου ως ισότητα και την αναρχία ως ευδαιμονία." Ισοκράτης (436 π.Χ-338 π.Χ. )

Τετάρτη 11 Ιουνίου 2014

.Ετσι φτάσαμε στην υποβάθμιση

Για να λύσεις ένα πρόβλημα υπάρχουν δύο προϋποθέσεις. Η πρώτη είναι ν' αναγνωρίσεις την ύπαρξή του και η δεύτερη να εξετάσεις και να διαπιστώσεις πώς δημιουργήθηκε. Γι' αυτό και όσοι ασχολούνται συστηματικά με τα πολιτικά πράγματα γνωρίζουν πώς έγινε και έχει πέσει τόσο χαμηλά το επίπεδο της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησής μας. Τίποτα δεν γίνεται από τη μία μέρα στην άλλη ή με την ευθύνη ενός και μόνο ή από έναν και μόνο λόγο.

Πρωτοέγραψα για την υποβάθμιση του Kοινοβουλίου το ΄77 ή το ΄78 και εξαιτίας της αδυσώπητης κομματικής πειθαρχίας που είχε επιβληθεί στους βουλευτές - πρώτα του ΠΑΣΟΚ και μετά και της ΝΔ. Ούτε καν κοινοβουλευτικό έλεγχο δεν μπορούσαν ν' ασκήσουν χωρίς την άδεια του κομματικά υπεύθυνου. 

Παπαγάλιζαν την κομματική γραμμή και περίμεναν έως αργά τη νύχτα στο καφενείο για να κληθούν να ψηφίσουν αν χρειαζόταν. Ποιος σοβαρός και επιτυχημένος επαγγελματίας θ' ανεχόταν μια τέτοια αντιμετώπιση;

Και σιγά σιγά οι επώνυμοι και καταξιωμένοι κοινωνικά, επαγγελματικά και επιστημονικά αποχωρούσαν και εκείνοι που τους αντικαθιστούσαν ήταν τα «παιδιά του κομματικού σωλήνα», όλοι αυτοί που τους αποστρεφόμαστε όταν είναι στο αντίπαλο κόμμα, αλλά τους αποδεχόμαστε έτσι και βρεθούν στο δικό μας. 

Γιατί δεν είναι μόνο του «κομματικού σωλήνα», είναι και «δικά μας», γι' αυτό, άλλωστε, και τους ψηφίζουμε, και τους επανεκλέγουμε, και τους έχουμε επιβάλει στην πολιτική ζωή, τους έχουμε καταστήσει επικυρίαρχους των τηλεοπτικών καναλιών μας κι έχουμε και το θράσος ν' αγανακτούμε όταν αυτοί οι «εκλεκτοί» μετέχουν στις κυβερνήσεις.

Και να μην ξεχάσω, βέβαια, και την άλλη κατηγορία «πολιτικών», που συστηματικά τιμούν όλοι αυτοί που όταν τους ρωτήσεις ποιος φταίει για τα χάλια μας δεν θα κοιταχτούν στον καθρέφτη, αλλά είναι έτοιμοι να επιτεθούν σε βουλευτές, υπουργούς και κυβερνήσεις. 

Κι ας έστειλαν στη Βουλή τηλεοπτικούς, κινηματογραφικούς και θεατρικούς «αστέρες» ή και δημοσιογράφους που λόγω και της κρίσης του κλάδου βρήκαν εύκολη κι ανέξοδη βιοποριστική λύση το βουλευτιλίκι.

Σε αυτόν τον τόπο ποτέ δεν θα το πάρουμε απόφαση πως όλα είναι δική μας επιλογή κι εισπράττουμε αυτό που μας αξίζει.

www.zografiotisEDO.blogspot.com

www.zografiotisEDO.blogspot.com

Η λίστα ιστολογίων μου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

.

.