"Η Δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται διότι κατεχράσθη το δικαίωμα της ελευθερίας και της ισότητας, διότι έμαθε τους πολίτες να θεωρούν την αυθάδεια ως δικαίωμα, την παρανομία ως ελευθερία, την αναίδεια του λόγου ως ισότητα και την αναρχία ως ευδαιμονία." Ισοκράτης (436 π.Χ-338 π.Χ. )

Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2015

.Reuters: Το σχέδιο της Κομισιόν για το ελληνικό χρέος

Τη μείωση του ετήσιου κόστους εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους στο 15% του ΑΕΠ, εξετάζει η Κομισιόν, σύμφωνα με κορυφαίο αξιωματούχο των Βρυξελλών.
Στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους, η Κομισιόν καταρτίζει ένα σχέδιο απομείωσης του χρέους βάσει της πορείας της οικονομίας.
Όπως εξηγεί η ίδια πηγή, όσο υψηλότερη είναι η ανάπτυξη τόσο μεγαλύτερο και το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους. Αντίθετα, εάν η οικονομία συρρικνώνεται, το κόστος αποπληρωμής του θα μειώνεται αναλόγως. Στόχος, επισημαίνει, είναι το συνολικό κόστος εξυπηρέτησης του χρέους να μην υπερβαίνει το 15% του ετήσιου ΑΕΠ.
Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο αξιωματούχο, ο νέος τρόπος αξιολόγησης της βιωσιμότητας του χρέους θα βασίζεται σε μία σειρά παραμέτρων, όπως ο χρόνος ωρίμανσης των ομολόγων, η περίοδος χάριτος και το ύψος των επιτοκίων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους ανέρχεται για το 2015 στο 11%. Τα επόμενα χρόνια αναμένεται να μειωθεί, ενώ από το 2023 θα καταγράψει νέα, σημαντική άνοδο.
Μέσω του σχεδίου που βρίσκεται υπό εξέταση, η Κομισιόν αποσκοπεί στη χαλάρωση των δημοσιονομικών πιέσεων της Ελλάδας για τα επόμενα 20 με 30 χρόνια.

«Χάρη στο νέο σχέδιο, αφενός η Ελλάδα θα βαδίζει σε δρόμο σιγουριάς και βεβαιότητας και αφετέρου, θα διασφαλιστεί η αποπληρωμή των χρεών προς τους Ευρωπαίους πιστωτές» σπεύδει να διαμηνύσει ο αξιωματούχος.

www.zografiotisEDO.blogspot.com

www.zografiotisEDO.blogspot.com

Η λίστα ιστολογίων μου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

.

.