"Η Δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται διότι κατεχράσθη το δικαίωμα της ελευθερίας και της ισότητας, διότι έμαθε τους πολίτες να θεωρούν την αυθάδεια ως δικαίωμα, την παρανομία ως ελευθερία, την αναίδεια του λόγου ως ισότητα και την αναρχία ως ευδαιμονία." Ισοκράτης (436 π.Χ-338 π.Χ. )

Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2015

.Η τέχνη του εφικτού

Η δουλειά του δημοσιογράφου είναι διπλή. Πρώτον, να γνωστοποιεί γεγονότα και, δεύτερον, να τα σχολιάζει. Αλλά κατά την προσωπική μου άποψη τα σχόλια, όταν αναφέρονται σε κυβερνητικές ή πρωθυπουργικές ενέργειες, υπάγονται σε περιορισμούς.

 Οφείλουν να γίνονται με βάση τις διακηρυγμένες πολιτικές θέσεις του πρωθυπουργού και/ή της κυβέρνησης. Ο Αλ. Τσίπρας δεν είναι υποχρεωμένος να κάνει ό,τι αρέσει στον κάθε σχολιογράφο, αλλά ό,τι έχει υποσχεθεί στον ελληνικό λαό.

Προχθές, λοιπόν, είχαμε μια μεγάλη εκλογική νίκη της Αριστεράς. Και δικαιολογημένα χαιρετίστηκε και πανηγυρίστηκε ως τέτοια. Αλλά χθες μάθαμε ότι θα έχουμε μια κυβέρνηση που δεν θα είναι αριστερή. Ή μάλλον δεν θα είναι αμιγώς αριστερή. 

Από τη στιγμή που επελέγησαν να προσφέρουν στην κυβέρνηση την απαιτούμενη κοινοβουλευτική αυτοδυναμία οι ΑΝΕΛ και ο Π. Καμμένος, τα περί αριστερής κυβέρνησης υπόκεινται στις ανάλογες εκπτώσεις.

Ποιες ακριβώς θα είναι αυτές δεν το ξέρουμε και ίσως και να μη μας το ανακοινώσουν καν. Μια ιδέα όμως θα την πάρουμε και μόνο από τη γνωστοποίηση των κυβερνητικών αρμοδιοτήτων που θα ανατεθούν στους ΑΝΕΛ. 

Την πλήρη όμως αποσαφήνιση θα την έχουμε με τις προγραμματικές δηλώσεις. Εκεί θα μάθουμε το ισοζύγιο του δούναι και λαβείν ανάμεσα σε έναν ριζοσπάστη αριστερό ηγέτη και έναν υπερσυντηρητικό και σε πολλά ακροδεξιό πολιτικό.

Αρα πριν ακόμη προλάβει να καθίσει στην πρωθυπουργική καρέκλα, ο νέος πρωθυπουργός απέδειξε πως έχει πλήρη επίγνωση του ότι η πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού. Δεν γίνεται πάντα αυτό που θέλουμε, αλλά αυτό που είμαστε σε θέση να κάνουμε ή αυτό που οι καταστάσεις μάς επιτρέπουν να κάνουμε. 

Θέλω να ελπίζω ότι αυτό το αξίωμα της πολιτικής θα το ενστερνιστούν πλήρως οι συνεργάτες του αλλά και τα στελέχη του κόμματός του. Και, το κυριότερο, πως θα το έχουν ως γνώμονα στις πολλές και σοβαρές αποφάσεις που θα κληθούν να πάρουν σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις που φιλοδοξούν να διεξαγάγουν με τους εταίρους και δανειστές μας στο επόμενο διάστημα.

Υ.Γ.: Ιδιαίτερα ευνοϊκό για την κυβερνητική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι δεν θα έχει απέναντι τού αντιπολιτευτική τακτική ανάλογη με εκείνη που άσκησε αυτός στα χρόνια της κρίσης.

www.zografiotisEDO.blogspot.com

www.zografiotisEDO.blogspot.com

Η λίστα ιστολογίων μου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

.

.