"Η Δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται διότι κατεχράσθη το δικαίωμα της ελευθερίας και της ισότητας, διότι έμαθε τους πολίτες να θεωρούν την αυθάδεια ως δικαίωμα, την παρανομία ως ελευθερία, την αναίδεια του λόγου ως ισότητα και την αναρχία ως ευδαιμονία." Ισοκράτης (436 π.Χ-338 π.Χ. )

Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014

.Το δίλημμα της εβδομάδας...

Η κυβέρνηση -σωστά απ' την πλευρά της- από το τέλος του καλοκαιριού και μετά πρόβαλε πολιτικά και επικοινωνιακά ένα μεταμνημονιακό «αφήγημα», που περιελάμβανε ελαφρύνσεις, όχι περίπλοκη διαπραγμάτευση με την τρόικα και καθαρή έξοδο στις αγορές, χωρίς μνημόνια, τρόικες και ασφυκτικές εποπτείες. 

Τελικά, το «αφήγημα της επιβράβευσης» των καλών οικονομικών επιδόσεων δεν βρήκε ανταπόκριση, ούτε στις αγορές ούτε στους εταίρους-δανειστές. Ανέτρεψε τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς και δυσκόλεψε ακόμα περισσότερο τα πράγματα...

Το δίλημμα πια στο οποίο καλείται να απαντήσει αυτήν την εβδομάδα η κυβέρνηση, καθώς τα χρονικά περιθώρια αγγίζουν το «κόκκινο», είναι εάν θα αποδεχθεί μια «δύσκολη συμφωνία» με τους δανειστές, που δεν θα είναι εύκολα «διαχειρίσιμη» πολιτικά, ή θα οδηγηθεί μέσω καθυστερήσεων σε μια διαδικασία «περιορισμένης ρήξης» με υψηλό πάντως ρίσκο. 

Ολα δείχνουν -ο κ. Χαρδούβελης το 'χει διατυπώσει μάλιστα ρητά- ότι εκδοχή «μη συμφωνίας» δεν υπάρχει, γιατί ένα τέτοιο «σενάριο» δεν μπορεί η κυβέρνηση καθόλου να το διαχειριστεί. 

Το μη χείρον βέλτιστον! Μένει ένα μικρό χρονικό διάστημα, ενός τελευταίου κύκλου πολιτικής διαπραγμάτευσης, σε υψηλό επίπεδο, (που γίνεται ήδη) για μια λιγότερο επώδυνη διευθέτηση, που τα αποτελέσματά της δεν μπορούν ακόμα να προεξοφληθούν, δεδομένης μάλιστα της διάστασης απόψεων και συμφερόντων μεταξύ Ευρωζώνης - ΔΝΤ - και ΕΚΤ.

Εδώ περίπου βρισκόμαστε. Η ασάφεια είναι προφανής. Ενώ η αβεβαιότητα επηρεάζει όλες τις πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές δυνάμεις της χώρας. «Χορεύουν» όλοι... Οσο δε ο χρόνος «στενεύει» περιορίζεται όλο και περισσότερο η «σχετική αυτονομία» μεταξύ της εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας και της τελικής «συμφωνίας» με τους δανειστές. 

Ο αλληλοεπηρεασμός από «έμμεσος» γίνεται όλο και περισσότερο «άμεσος» και αυτό, έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα, ούτε τη «συμφωνία» διευκολύνει ούτε τη συγκέντρωση του «αριθμού των 180» ευνοεί, εκτός κι αν αλλάξουν όλα τα σημερινά δεδομένα από πλευράς δανειστών. Θα μπορέσει να το καταφέρει αυτό η κυβέρνηση; Είναι το «στοίχημα» των επόμενων 70 ημερών...

www.zografiotisEDO.blogspot.com

www.zografiotisEDO.blogspot.com

Η λίστα ιστολογίων μου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

.

.