"Η Δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται διότι κατεχράσθη το δικαίωμα της ελευθερίας και της ισότητας, διότι έμαθε τους πολίτες να θεωρούν την αυθάδεια ως δικαίωμα, την παρανομία ως ελευθερία, την αναίδεια του λόγου ως ισότητα και την αναρχία ως ευδαιμονία." Ισοκράτης (436 π.Χ-338 π.Χ. )

Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014

.Πειστικές λύσεις

Δεν προσφέρονται, δυστυχώς, οι οικονομικοπολιτικές συνθήκες για αυξημένες δημόσιες δαπάνες, αλλά τα προβλήματα στον χώρο της Παιδείας είναι πολλά και επείγοντα. Και το χειρότερο είναι ότι χρόνο με τον χρόνο επιδεινώνονται από τη στιγμή που δεν προωθούνται σοβαρές και οριστικές λύσεις, αλλά επιστρατεύονται πρόχειρες και εμβαλωματικές ρυθμίσεις.

Ηδη η αδυναμία πολλών ΑΕΙ αλλά και ΤΕΙ ν' ανταποκριθούν στις ανάγκες του υπερβολικά αυξημένου αριθμού φοιτητών και σπουδαστών τους είναι διαπιστωμένη και αδιαμφισβήτητη. 

Και οι λύσεις για το συγκεκριμένο πρόβλημα δεν είναι πολλές. Για την ακρίβεια είναι μία και μόνη: να περιέλθει η αρμοδιότητα του καθορισμού του αριθμού των φοιτητών της κάθε σχολής στους μόνους αρμοδίους να έχουν άποψη για το θέμα, που δεν είναι άλλοι από τους διοικούντες τις σχολές.

Δεν είναι σημερινό το πρόβλημα. Επανειλημμένα έχει τεθεί, αλλά ποτέ δεν βρήκε τη λύση του. Και η κύρια ευθύνη γι' αυτό ανήκει στις κυβερνήσεις που άλλοτε ορίζουν υπερβολικά υψηλούς αριθμούς εισαγομένων 

και άλλοτε επιτρέπουν αθρόες μεταγραφές φοιτητών, με αποτέλεσμα οι σχολές να βρίσκονται σε αδιέξοδο γιατί ούτε την οικονομική δυνατότητα, ούτε το εκπαιδευτικό προσωπικό, αλλά ούτε και τα τεχνικά μέσα διαθέτουν για ν' ανταποκριθούν στο βάρος που υποχρεώνονται να σηκώσουν.


Σε αυτά τα προβλήματα πρέπει να δοθούν άμεσες και πειστικές λύσεις. Και φυσικά λύσεις τις οποίες οι πάντες θα σέβονται και δεν θα επιχειρούν να τις παρακάμψουν για οποιονδήποτε λόγο. 

Μόνο οι διοικούντες τις σχολές θα ορίζουν τον αριθμό των εισακτέων ή και των μεταγραφομένων με βάση τις οικονομικές και άλλες δυνατότητές τους. Αν η κυβέρνηση έχει διαφορετικούς σχεδιασμούς και θέλει αυξημένο αριθμό εισαγομένων, δεν θα έχει παρά ν' αυξάνει ανάλογα και τη χρηματοδότηση. Τόσο απλό είναι.

 ΕΘΝΟΣ ΓΝΩΜΗ

www.zografiotisEDO.blogspot.com

www.zografiotisEDO.blogspot.com

Η λίστα ιστολογίων μου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

.

.