"Η Δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται διότι κατεχράσθη το δικαίωμα της ελευθερίας και της ισότητας, διότι έμαθε τους πολίτες να θεωρούν την αυθάδεια ως δικαίωμα, την παρανομία ως ελευθερία, την αναίδεια του λόγου ως ισότητα και την αναρχία ως ευδαιμονία." Ισοκράτης (436 π.Χ-338 π.Χ. )

Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2014

.Οι Χριστιανοί της Μ. Ανατολής και οι Ομογενείς στην ατζέντα Βενιζέλου και αρχιεπισκόπου Αμερικής

Η προστασία του χριστιανικού πληθυσμού σε εμπόλεμες ζώνες, κυρίως στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, αλλά και ζητήματα που αφορούν την Ομογένεια συζήτησαν κατά τη σημερινή τους συνάντηση ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος και ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος.

Μετά τη συνάντηση, ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι «ο Σεβασμιότατος είναι μία από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες της Ορθόδοξης Θεολογίας και της Ορθόδοξης Εκκλησίας, και είναι ευλογία για τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους Έλληνες Ορθοδόξους εδώ, που βρίσκεται στον Θρόνο της Αρχιεπισκοπής και κάθε συζήτηση μαζί του είναι μια πραγματική απόλαυση».

Στη συνέχεια, ανέφερε ότι «μας ενημέρωσε ο Σεβασμιότατος για τις μεγάλες δραστηριότητες της Αρχιεπισκοπής, των Ενοριών, των Μητροπόλεων και εγώ είχα την ευκαιρία να τον ενημερώσω για τις επαφές μου εδώ κατά τη διάρκεια της Υπουργικής εβδομάδας της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. 

Τον ενημέρωσα για τη συνάντησή μου με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ, για την επικείμενη συνάντησή μου με τον πρόεδρο Αναστασιάδη, για τις τελευταίες εξελίξεις σε όλα τα εθνικά θέματα και βεβαίως για τα μεγάλα προβλήματα που είναι ανοιχτά και που επηρεάζουν τις Χριστιανικές κοινότητες στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική».

Καταλήγοντας, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι «ο κόσμος ζει μια περίοδο πολλών και μεγάλων κρίσεων, έχουμε μια πρωτοφανή συρροή κρίσεων και έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία ο Λόγος της Ορθοδοξίας να συνδέεται με τις πρωτοβουλίες μας που είναι πρωτοβουλίες πάντα για την καταλλαγή, την ειρήνη, τη συμφιλίωση και την ευημερία όλων των λαών. 

Αρχής γενομένης βεβαίως από τον ελληνικό λαό που έχει υποστεί τεράστιες θυσίες τα τελευταία χρόνια. Έχουμε πολύ στενή συνεργασία με τον Σεβασμιότατο και ελπίζω σύντομα να ξαναβρεθούμε, ίσως τη φορά αυτή στην Κωνσταντινούπολη για τη Θρονική Εορτή».

Ο αρχιεπίσκοπος Δημήτριος δήλωσε ότι με «πάρα πολλή χαρά και μεγάλη τιμή, υποδεχθήκαμε σήμερα τον κ. πρόεδρο, τον κ. Βενιζέλο, τον εξοχότατο αντιπρόεδρο της ελληνικής κυβερνήσεως και υπουργό Εξωτερικών, έναν άνθρωπο, που όχι μόνο είναι εξαιρετικά πεπειραμένος σε θέματα πολιτικής και ιδιαιτέρως διεθνών σχέσεων, αλλά ταυτοχρόνως έχει ένα έκτακτο προσόν, είναι ένας σπουδαίος ακαδημαϊκός δάσκαλος. Επίσης είναι ένας ειδικός σε θέματα πολιτισμού, σε πολιτισμικά και πολιτιστικά θέματα, προσόν το οποίο είναι τεράστιο, σήμερα, για τον χειρισμό θεμάτων διεθνούς επιπέδου».

Ο αρχιεπίσκοπος Δημήτριος ανέφερε επίσης ότι «είχαμε την ευκαιρία, όπως πάντα, να ανταλλάξουμε ορισμένες σκέψεις και ιδέες, και σημαντικό μέρος είχε να κάνει με τη Μέση Ανατολή. 

Η Μέση Ανατολή είναι ένα σημαντικό πεδίο σήμερα, το οποίο εμφανίζει φοβερά προβλήματα και το οποίο θέτει διλήμματα ουσίας και υπάρξεως για το μέλλον, για μεγάλα και ευρέα πολιτισμικά στρώματα. Και είχαμε την ευκαιρία να δούμε μερικά από τα στοιχεία της εδώ Ομογένειας, η οποία είναι ζωντανή, ζωηρή, δυναμική και προοδευτική, όπως πάντα».

Τέλος, υπογράμμισε ότι «μιλήσαμε και για την Ελλάδα, την οποία βλέπουμε να βγαίνει από τη δυσκολία στην οποία, διεθνώς, βρέθηκε, διότι η Ελλάδα δεν ήταν η μόνη περίπτωση. Όπως λέμε πάντα και θα συνεχίσουμε να το λέμε, ένας λαός που έχει μια ιστορία τουλάχιστον έξι-επτά χιλιάδων ετών, δεν πρόκειται να καμφθεί ενώπιον οιασδήποτε μορφής δυσκολίας και οιασδήποτε μορφής και συμπλέγματος προβλημάτων. 

Το ότι υπάρχουν άνθρωποι, σαν τον εξοχότατο πρόεδρο, οι οποίοι χειρίζονται θέματα της Ελλάδος και διεθνή, είναι ένα πολύ μεγάλο προσόν για το οποίο είμαστε ευγνώμονες, προσωπικά στον ίδιο και στην κυβέρνηση αυτή, η οποία εργάζεται κάτω από δύσκολες συνθήκες. Αλλά είμαστε ευγνώμονες και προς το Θεό, διότι εκείνος δίνει τους ηγέτες για να διευθύνουν τους λαούς, όταν υπάρχουν έκτακτες ανάγκες».

Παράλληλα, στο περιθώριο των εργασιών της 69ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών κάλεσε την Τουρκία «να αναλάβει τις δικές της πρωτοβουλίες υπέρβασης αυτού του ιστορικού αδιεξόδου που υπάρχει στο Κυπριακό, που είναι πάντα ένα πρόβλημα εισβολής και κατοχής».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επανέλαβε ότι η συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου «ενδυναμώνει και τις προσπάθειες προκειμένου να επιτύχουμε τους στόχους, που δεν είναι άλλοι από την ειρηνική επίλυση το συντομότερο του κυπριακού προβλήματος».

Ο Κύπριος πρόεδρος δήλωσε ότι ενημέρωσε τον κ. Βενιζέλο «για τις τελευταίες εξελίξεις του Κυπριακού, αλλά και για τις συναντήσεις που είχα χθες, ιδιαίτερα με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι. 

Το αντίστοιχο έπραξε βεβαίως και ο κ. Βενιζέλος για τις μέχρι στιγμής συναντήσεις, αλλά και αυτές που θα έχουμε, προκειμένου να είμαστε, όπως πάντοτε, συντονισμένοι με κοινές τις θέσεις και επιδιώξεις. Οφείλω να ευχαριστώ θερμά γιατί η συνεργασία ενδυναμώνει και τις προσπάθειες προκειμένου να επιτύχουμε τους στόχους που δεν είναι άλλοι από την ειρηνική επίλυση το συντομότερο του κυπριακού προβλήματος».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών δήλωσε: «Όπως είπε ο Κύπριος πρόεδρος, ανταλλάξαμε πληροφορίες και απόψεις και είμαστε απολύτως συντονισμένοι σ' αυτή την κρίσιμη εβδομάδα της Γενικής Συνέλευσης, γιατί και η κυπριακή αντιπροσωπεία υπό τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και η ελληνική αντιπροσωπεία θα έχουμε σειρά συναντήσεων κρίσιμων για το εθνικό μας θέμα που είναι πάντα πρώτο στην ημερήσια διάταξη. Είχα την ευκαιρία χθες να συζητήσω με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν, για το Κυπριακό. 

Θα έχω μια πρώτη συνάντηση γνωριμίας με τον νέο ειδικό σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, κ. Άιντε και φυσικά χρήσιμες είναι και μια σειρά από άλλες συναντήσεις, μια από τις οποίες θα είναι η καθιερωμένη συνάντηση που θα έχω με τον νέο Τούρκο ομόλογό μου. 

Όπως είπε και ο κ. Πρόεδρος, στόχος μας είναι μια λύση ειρηνική, βιώσιμη στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας, του ευρωπαϊκού κεκτημένου του κοινού ανακοινωθέντος του Φεβρουαρίου 2014».

Καταλήγοντας, ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι «η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, τις πρωτοβουλίες, τις ιδέες του για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και επαναλαμβάνουμε σε όλες τις συναντήσεις μας πως το κλειδί των εξελίξεων βρίσκεται στη στάση της Τουρκίας, η οποία πρέπει να αναλάβει τις δικές της πρωτοβουλίες υπέρβασης αυτού του ιστορικού αδιεξόδου που υπάρχει στο Κυπριακό, που είναι πάντα ένα πρόβλημα εισβολής και κατοχής».

Την ίδια ώρα, σε ερώτηση σχετικά με δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων για «ενδεχόμενη διακοπή» της δανειακής σύμβασης με το ΔΝΤ και «αν μπορεί η Ελλάδα να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό», ο κ. Βενιζέλος τόνισε:
«Θέλω να θυμίσω ότι το ζήτημα της σχέσης με το ΔΝΤ, μετά τη λήξη του ευρωπαϊκού μέρους του προγράμματος στήριξης, το έχει ήδη θέσει η Ιρλανδία και ότι αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. 

Άλλωστε, το ΔΝΤ βρίσκεται μες την καρδιά της Ευρωζώνης όχι ως δανειστής, επειδή διαθέτει κεφάλαια, αλλά επειδή διαθέτει τεχνογνωσία. Αυτή όμως έχει μεταφερθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα άλλα ευρωπαϊκά όργανα και έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία εμείς να ακολουθούμε τις διαδικασίες και να χρησιμοποιούμε τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς, να επανέλθουμε στην ευρωπαϊκή ικανότητα».

Στη συνέχεια, υπογράμμισε ότι «δεν θέλω να απαντήσω με τεχνικές λεπτομέρειες μπορώ να πω όμως ότι είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει επανέλθει ήδη στις αγορές με πάρα πολύ καλούς όρους, δηλαδή με επιτόκια δανεισμού καλύτερα από τα επιτόκια δανεισμού του ΔΝΤ».

Στην ερώτηση αν υπάρχει περίπτωση «τρίτου δανείου», ο κ. Βενιζέλος ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει θέμα τρίτου δανείου, τρίτου μνημονίου, εμείς θέλουμε να φύγουμε από τις έννοιες αυτές και από την έννοια της τρόικας».

www.zografiotisEDO.blogspot.com

www.zografiotisEDO.blogspot.com

Η λίστα ιστολογίων μου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

.

.