"Η Δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται διότι κατεχράσθη το δικαίωμα της ελευθερίας και της ισότητας, διότι έμαθε τους πολίτες να θεωρούν την αυθάδεια ως δικαίωμα, την παρανομία ως ελευθερία, την αναίδεια του λόγου ως ισότητα και την αναρχία ως ευδαιμονία." Ισοκράτης (436 π.Χ-338 π.Χ. )

Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2014

.Ελπίδες του Μαξίμου για... βερολινέζικη κατανόηση

Στο Βερολίνο μεταβαίνει σήμερα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς για την αυριανή συνάντηση με τη γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ. 

Ο Έλληνας πρωθυπουργός στο γεύμα εργασίας που θα έχει με τη γερμανίδα Καγκελάριο αναμένεται να συζητήσει όλες τις εξελίξεις στο μέτωπο της ελληνικής οικονομίας, τα βήματα τα οποία έχουν γίνει από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης και η επίτευξη των απαιτούμενων πλεονασμάτων με φόντο την ελάφρυνση του χρέους. 

Πρόκειται για εφ΄ όλης της ύλης συζήτηση για την ελληνική οικονομία η οποία διεξάγεται λίγο πριν την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος και ενώ η τρόικα έρχεται στην Ελλάδα. 

Η κυβέρνηση επιθυμεί να αποσπάσει την δέσμευση των ευρωπαίων εταίρων για την έναρξη της διαπραγμάτευσης για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ενώ αποσκοπεί και σε «πράσινο φως» για την υλοποίηση τόσο των δεσμεύσεων του Αντώνη Σαμαρά από το βήμα της ΔΕΘ, όσο αι πιθανότατα επιπρόσθετων ελαφρύνσεων που θα μπορέσουν να αλλάξουν το πολιτικό κλίμα και να αμβλύνουν την ψαλίδα με το ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα όμως από την πλευρά του πρωθυπουργού αναμένεται να γίνει εκτός από την αποτίμηση της οικονομικής πολιτικής και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και μία ανάλυση της πολιτικής κατάστασης στην οποία βρίσκεται αυτή τη στιγμή τόσο η χώρα, όσο και ο κυβερνητικός συνασπισμός με φόντο την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. 

Ο έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να συνεχίσει την τακτική που έχει μέχρι στιγμής υιοθετήσει η κυβέρνηση της κινδυνολογικής ρητορικής για το ενδεχόμενο να σημειωθεί πολιτικό «ατύχημα» και μία έκτακτη προσφυγή στις κάλπες να οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. 

Για αυτό το λόγο ο κ. Σαμαράς αναμένεται να θέσει επί τάπητος όλο το πολιτικό φάσμα και το σταθερά αυξανόμενο προβάδισμα που αποκτά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τονίζοντας τους κινδύνους που ελλοχεύουν για το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής. 

Στόχος του ταξιδιού στο Βερολίνο για το κυβερνητικό επιτελείο είναι να κερδίσει πολιτικό χρόνο και να μπορέσει να εξασφαλίσει το πράσινο φως για μία διαφορετική πολιτική προσέγγιση, ένεκα της έλλειψης κοινωνικού ερείσματος αλλά και της πολιτικής κόπωσης των βουλευτών του κυβερνητικού συνασπισμού. 

Στο Μαξίμου παράλληλα, ελπίζουν ότι κομίζοντας θετικά μηνύματα από το Βερολίνο με αιχμή του δόρατος την έναρξη των διαπραγματεύσεων για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, η κυβέρνηση θα αποκτήσει σημαντικά όπλα στη φαρέτρα της για την προεδρική εκλογή, καθώς θα αποτελέσει θρυαλλίδα εξελίξεων για τη στάση που θα τηρήσουν πολλοί βουλευτές που δεν έχουν αποσαφηνίσει ποια στάση θα τηρήσουν στο θέμα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας. 

Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί ωστόσο το κυριακάτικο δημοσίευμα της Deutsche Welle, σύμφωνα με το οποίο η γερμανίδα Καγκελάριος αναμένεται να εκφράσει την κατανόησή της για την κατάσταση στην Ελλάδα και τις προσπάθειες της κυβέρνησης Σαμαρά, ωστόσο για πρώτη φορά διατυπώνεται η άποψη ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν αποτελεί πλέον φόβητρο και «δεν θα αναποδογυρίσει το τραπέζι», γεγονός που αποδίδεται στις διεθνείς επαφές του ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα το ρεπορτάζ της DW αναφέρει μεταξύ άλλων: «Σημαίνει αυτό ότι ο κ. Σαμαράς δεν μπορεί να «συγκινήσει» το Βερολίνο επικαλούμενος τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σημαντικό προβάδισμα έναντι των κυβερνητικών κομμάτων; 

«Αυτό είναι δυνατό σε περιορισμένη κλίμακα, για δύο κυρίως λόγους: πρώτον, κανείς δεν γνωρίζει πραγματικά πότε θα γίνουν οι εκλογές και η παραπομπή στο ενδεχόμενο εκλογών την άνοιξη δεν εκλαμβάνεται ως κάτι συγκεκριμένο από το Βερολίνο. Αλλά ο σημαντικότερος λόγος είναι άλλος. 

Η μορφή Τσίπρας δεν συνιστά πλέον μπαμπούλα για το γερμανικό πολιτικό κόσμο. Στους κυβερνητικούς κύκλους της Γερμανίας και κυρίως στο σοσιαλδημοκρατικό στρατόπεδο, οι ιθύνοντες γνωρίζουν καλά ότι το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης από τον Τσίπρα δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση το τέλος των σχέσεων της ΕΕ με την Ελλάδα. 

Σε αυτό συνέβαλε το γεγονός ότι στο μεταξύ ο ΣΥΡΙΖΑ έχει λάβει σαφώς θέση υπέρ της παραμονής στην ευρωζώνη. Επίσης διαπιστώνω πως έχουν πέσει αισθητά οι τόνοι ενόψει των επικείμενων διαπραγματεύσεων με την τρόικα. 

Κανείς δεν φοβάται πια στο Βερολίνο ότι ο Τσίπρας θα αναποδογυρίσει το τραπέζι, στο οποίο θέλει να καθίσει με μια αριστερή κυβέρνηση προκειμένου να συζητήσει την ελληνική κρίση και σχέδια εξόδου από αυτήν», εκτιμά ο γερμανός αναλυτής.

www.zografiotisEDO.blogspot.com

www.zografiotisEDO.blogspot.com

Η λίστα ιστολογίων μου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

.

.