"Η Δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται διότι κατεχράσθη το δικαίωμα της ελευθερίας και της ισότητας, διότι έμαθε τους πολίτες να θεωρούν την αυθάδεια ως δικαίωμα, την παρανομία ως ελευθερία, την αναίδεια του λόγου ως ισότητα και την αναρχία ως ευδαιμονία." Ισοκράτης (436 π.Χ-338 π.Χ. )

Τρίτη 22 Ιουλίου 2014

.Σε 55 ημέρες 600 μνημονιακές δεσμεύσεις

Με βήμα ταχύ κάλεσε ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης να κινηθούν όλοι οι υπουργοί μέχρι το Σεπτέμβρη, ώστε η χώρα να έχει καταφέρει να διευθετήσει όλες τις εκκρεμότητες ενόψει της νέας άφιξης της τρόικας. 

Τυχόν καθυστερήσεις θα θέσουν σε κίνδυνο την εκταμίευση της τελευταίας δόσης της δανειακής σύμβασης, ενώ θεωρείται βέβαιο από το οικονομικό επιτελείο ότι θα δημιουργήσει προσχώματα στις συζητήσεις για ελάφρυνση του χρέους, που υπολογίζονται στις αρχές Οκτωβρίου, μετά και την τελική αξιολόγηση της τρόικας, αλλά και την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των stress tests. 

Για αυτό το λόγο ο Γκίκας Χαρδούβελης απέστειλε τη Δευτέρα επιστολές προς όλους τους υπουργούς του κυβερνητικού συνασπισμού, υπενθυμίζοντας τις… μνημονιακές εκκρεμότητες που πρέπει να υλοποιηθούν μέχρι την επιστροφή του κλιμακίου των επικεφαλής της τρόικας. 

Πρόκειται για το τελευταίο πακέτο των προαπαιτούμενων μέτρων που εξακολουθούν να είναι σε εκκρεμότητα, όπως τα νομοσχέδια για το πολιτικό χρήμα, το δασικό και άλλα, όσο και τις περίπου 600 μνημονιακές δράσεις, οι οποίες εκκρεμούν από τον Μάιο

Το Μαξίμου είχε ήδη στείλει το μήνυμα προς όλες τις πλευρές ότι η 5η αξιολόγηση της τρόικας είναι εξαιρετικά κρίσιμη και ενδεχομένως η τελευταία και πρέπει να κρατήσει το πολύ έως το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου.

Στα προαπαιτούμενα είναι η υιοθέτηση νομοθεσίας για τη συγχώνευση όλων των επικουρικών ταμείων στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) και η εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος από 1.1.2015 για όλα τα Ταμεία που δεν ανήκουν αυτή τη στιγμή στο ΕΤΕΑ. 

Κρίσιμη είναι η ψήφιση του νόμου για τα δάση, ενώ από τα θερινά τμήματα θα περάσει η ψήφιση πολυνομοσχεδίου για την απλοποίηση των διαδικασιών και τη μείωση των διοικητικών βαρών στο Δημόσιο.

Μεταξύ των μέτρων είναι η κατάργηση από 1.1.2015 των κοινωνικών πόρων (φόροι υπέρ τρίτων κλπ.) που χρηματοδοτούν τις επικουρικές συντάξεις Ταμείων αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας και η ψήφιση του νόμου για τη χρηματοδότηση των κομμάτων και νομοθεσίας για τη δήλωση και την παρακολούθηση των περιουσιακών στοιχείων με στόχο την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Ως εκ τούτου στο οικονομικό επιτελείο και το Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν ότι τους απομένουν 55 ημέρες υπομονής και επιμονής, ώστε να κλείσει οριστικά το κεφάλαιο τρόικα, τουλάχιστον με τη μορφή που την έχουμε γνωρίσει μέχρι σήμερα. 

Κάτι τέτοιο, σημειώνουν από το Μαξίμου, θα λειτουργήσει προς όφελος της χώρας, καθώς οι επισκέψεις της τρόικας που λειτουργούν αποπροσανατολιστικά και συμβάλλουν στη δημιουργία αρνητικού κλίματος στο πολιτικό σκηνικό θα εκλείψουν.

www.zografiotisEDO.blogspot.com

www.zografiotisEDO.blogspot.com

Η λίστα ιστολογίων μου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

.

.