"Η Δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται διότι κατεχράσθη το δικαίωμα της ελευθερίας και της ισότητας, διότι έμαθε τους πολίτες να θεωρούν την αυθάδεια ως δικαίωμα, την παρανομία ως ελευθερία, την αναίδεια του λόγου ως ισότητα και την αναρχία ως ευδαιμονία." Ισοκράτης (436 π.Χ-338 π.Χ. )

Δευτέρα 14 Απριλίου 2014

.Λείπουν ακόμα οι επενδύσεις...

Οι υπερβολές, απ' όλες τις πλευρές, ιδίως σε προεκλογικές περιόδους, δεν είναι ασυνήθιστο φαινόμενο στην ελληνική πολιτική σκηνή. Τα «υπέρ» γίνονται πολύ... «υπέρ» και τα «κατά» πολύ... «κατά»! Τούτων δοθέντων, η πρόσφατη «πιλοτική» και περιορισμένη έξοδος στις αγορές είναι αναμφισβήτητα μια θετική εξέλιξη. Λειτουργεί πολλαπλώς ευεργετικά.

Κακά τα ψέματα. Ανάκαμψη με κλειστές τις αγορές δανεισμού δεν είναι εφικτή και βιώσιμη. Κάναμε ένα βήμα προς τις «αγορές», αλλά βέβαια δεν βγήκαμε ακόμα «πλήρως στις αγορές» και πολύ περισσότερο δεν βγήκαμε από την κρίση! Ο δρόμος, για να μην έχουμε αυταπάτες, είναι ακόμα μακρύς... Οι αγορές ανταποκρίθηκαν, για πολλούς λόγους. 

Πρώτον, γιατί αυτή την εποχή υπάρχει μεγάλη ρευστότητα παγκοσμίως και η Ελλάδα εμφανίζει υψηλές αποδόσεις που τα διάφορα funds κυνηγούν. Δεύτερον, γιατί το ελληνικό χρέος βρίσκεται κάτω από την «προστατευτική ομπρέλα» της ΕΕ, που ευνόησε αυτόν τον σχετικά μικρό δανεισμό. 

Και, τρίτον, γιατί η Ελλάδα έχει ελέγξει τα ελλείμματα και υλοποιεί ένα πρόγραμμα, υπό την εποπτεία της τρόικας. Από την άλλη όμως πλευρά, η «μηχανή της ανάπτυξης» δεν έχει πάρει μπροστά, ενώ το «μεγάλο ξένο επενδυτικό ενδιαφέρον» για την Ελλάδα παραμένει στα χαρτιά.

Οι παραγωγικές μακροχρόνιες επενδύσεις με θέσεις εργασίας είναι εξαιρετικά περιορισμένες. Αν εξαιρέσει κανένας το ενδιαφέρον των επενδυτών για τις τράπεζες, που έχουν ειδικό βάρος, κυρίως το ενδιαφέρον υπάρχει από hedge funds, τα οποία επιδιώκουν γρήγορα και βραχυπρόθεσμα κέρδη, που δίνουν οι ελληνικές ευκαιρίες, με τη λογική «αγοράζω - πουλάω - φεύγω». 

Παρά την καλλιεργούμενη αισιοδοξία, είναι επίσης έντονα τα φαινόμενα αποεπένδυσης στην ελληνική οικονομία. Δεν είναι τυχαίο ότι οι εξαγωγές μας, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, είναι στάσιμες το τελευταίο εξάμηνο, με συνεχείς τάσεις μικρών μειώσεων. 

Το πρόβλημα είναι ότι καταστρέψαμε με... συνοπτικές διαδικασίες ένα παραγωγικό μοντέλο που είχαμε (η αλήθεια είναι με πολλά προβλήματα και στρεβλώσεις), χωρίς να έχουμε χτίσει σοβαρές προϋποθέσεις (θεσμικές και οικονομικές) παραγωγικής αναδιάρθρωσης, που θα μας οδηγούσε ομαλά σ' ένα νέο σύγχρονο και εξωστρεφές μοντέλο...


www.zografiotisEDO.blogspot.com

www.zografiotisEDO.blogspot.com

Η λίστα ιστολογίων μου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

.

.