"Η Δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται διότι κατεχράσθη το δικαίωμα της ελευθερίας και της ισότητας, διότι έμαθε τους πολίτες να θεωρούν την αυθάδεια ως δικαίωμα, την παρανομία ως ελευθερία, την αναίδεια του λόγου ως ισότητα και την αναρχία ως ευδαιμονία." Ισοκράτης (436 π.Χ-338 π.Χ. )

Πέμπτη 1 Ιανουαρίου 2015

.Ζητείται μεγαλύτερη ευθύνη...

Υπάρχει μια κρίσιμη ερώτηση, που μέσα στην ένταση της προεκλογικής πόλωσης των αλληλοκατηγοριών και τις μικροκομματικές σκοπιμότητες, μένει από πλευράς ουσίας αναπάντητη. 

Η κυβέρνηση είχε σχεδόν 6 μήνες περιθώριο (από το καλοκαίρι μέχρι τον Δεκέμβριο) να κλείσει τη διαπραγμάτευση με την τρόικα (αξιολόγηση) και να ολοκληρώσει τη συμφωνία για την «επόμενη ημέρα», συμπεριλαμβανομένου και του προβλήματος του χρέους. 

Είχε μάλιστα εξαγγελθεί ως καταληκτική ημερομηνία όλης αυτής της διεργασίας η 18η Δεκεμβρίου, που θα επισφραγιζόταν στη Σύνοδο Κορυφής. Ετσι, η κυβέρνηση, με τη «συμφωνία στο χέρι, θα πήγαινε κανονικά τον Φεβρουάριο στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ολο αυτό το σχέδιο, στην πορεία ανετράπη. Και όχι μόνο αυτό, αλλά μετετράπη και σε επιχείρημα γιατί πρέπει να εκλεγεί Πρόεδρος λόγω των κινδύνων που απορρέουν επειδή δεν υπάρχει συμφωνία!

 Είναι σαφές ότι όλα αυτά δεν αποτελούν υπεύθυνη πολιτική στάση έναντι της χώρας. Πολλώ δε μάλλον εάν ισχύουν αυτά που διαρρέονται από κυβερνητικούς κύκλους και για τα οποία υπερηφανεύονται: ότι συνειδητά διέκοψαν τη διαπραγμάτευση με την τρόικα, για να ακυρώσουν τη στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ! 

Δηλαδή να μην υπάρχει ένα εξασφαλισμένο περιβάλλον χρηματοδοτήσεων και να μεταφερθούν τα διλήμματα στον ΣΥΡΙΖΑ, αποφεύγοντας η κυβέρνηση μια δύσκολη συμφωνία, που θα την απαξίωνε έτι περαιτέρω...

Ελπίζω να μην ισχύουν. Γιατί δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά, καθώς ενισχύουν το «country risk» της Ελλάδας, στο όνομα κομματικών παιγνίων, χωρίς εθνικό σχεδιασμό, για να επικαλεστούν ως προεκλογικό επιχείρημα το «ρίσκο» που δημιουργείται... 

Βέβαια δυσκολεύεται έτσι ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά «παίζεται και στα χαρτιά» και η χώρα! Ιδίως μια χώρα «διχασμένη» πολιτικά, κοινωνικά και οικονομικά, όπως προκύπτει από τις έρευνες κοινής γνώμης, που χρειάζεται να «ανασυντεθεί» στη βάση μιας ευρωπαϊκής επανατοποθέτησης του ελληνικού προβλήματος, κάτι που αντιλαμβάνονται όλοι... 

Προτιμώ να πιστεύω ότι αυτό οδήγησε την κυβέρνηση να μην καταλήξει σε συμφωνία και όχι για να «πετάξει το μπαλάκι» στον ΣΥΡΙΖΑ...

www.zografiotisEDO.blogspot.com

www.zografiotisEDO.blogspot.com

Η λίστα ιστολογίων μου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

.

.