"Η Δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται διότι κατεχράσθη το δικαίωμα της ελευθερίας και της ισότητας, διότι έμαθε τους πολίτες να θεωρούν την αυθάδεια ως δικαίωμα, την παρανομία ως ελευθερία, την αναίδεια του λόγου ως ισότητα και την αναρχία ως ευδαιμονία." Ισοκράτης (436 π.Χ-338 π.Χ. )

Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2015

.Εναντι της Ιστορίας

Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές έχει τις προϋποθέσεις να αποτελέσει μια τομή στην εγχώρια Ιστορία. Κατ' αρχάς το πολιτικό προσωπικό της χώρας, τριάντα πέντε χρόνια περίπου από τη νίκη του ΠΑΣΟΚ το 1981, θα αναδιαταχθεί ριζικά. 

Εκτός όμως από αυτή την προφανή αλλαγή και τις όποιες άλλες, το γεγονός που θα αναδείξει σε ιστορική τομή την εκλογική του νίκη είναι η στάση του απέναντι στους δανειστές.
Η στάση αυτή ενδέχεται να καθορίσει το μέλλον και την προοπτική της χώρας. 

Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, λοιπόν, φέρνει τον ίδιο, αλλά και όλη την κοινωνία απέναντι στην Ιστορία. Για την ερμηνεία της κρίσιμης τωρινής μεταιχμιακής συγκυρίας, είναι ιδιαίτερα χρήσιμος ο λόγος του Βάλτερ Μπένγιαμιν, όπως τον διατυπώνει στην περιβόητη ένατη θέση του για τη φιλοσοφία της Ιστορίας: «Υπάρχει ένας πίνακας του Klee με το όνομα Angelus Novus. 

Απεικονίζεται εκεί ένας άγγελος, που φαίνεται έτοιμος να απομακρυνθεί από κάτι, όπου μένει προσηλωμένο το βλέμμα του. Διάπλατα τα μάτια του, ανοικτό το στόμα και τεντωμένες οι φτερούγες του. Ετσι πρέπει να είναι και ο άγγελος της ιστορίας. Στραμμένο το πρόσωπό του προς το παρελθόν. 

Οπου εμφανίζεται σ' εμάς μια αλυσίδα γεγονότων, διακρίνει αυτός μία και μοναδική καταστροφή, που συσσωρεύει αδιάκοπα ερείπια επί ερειπίων και τα εκσφενδονίζει μπροστά στα πόδια του. Θέλει αυτός να σταθεί, να ξυπνήσει τους νεκρούς και να στήσει τα χαλάσματα.

Μια θύελλα σηκώνεται όμως από τη μεριά του Παραδείσου κι αδράχνει τις φτερούγες του και είναι τόσο δυνατή που δεν μπορεί πια ο άγγελος να τις κλείσει. Τον ωθεί αυτή η θύελλα ασταμάτητα προς το μέλλον, στο οποίο στρέφει την πλάτη, ενώ ο σωρός από ερείπια φθάνει μπροστά του ως τον ουρανό. 

Ο,τι αποκαλούμε εμείς πρόοδο, είναι αυτή η θύελλα». Ο «άγγελος της ιστορίας» του Μπένγιαμιν, ενώ ωθείται στο μέλλον, είναι εγκλωβισμένος στα ερείπια του παρελθόντος και μένει ακίνητος. Η πρόοδος της Ιστορίας δεν είναι πάντα γραμμική προς το μέλλον.


Ως «άγγελος της ιστορίας» ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος διογκώθηκε από τη θύελλα της κρίσης και τον τρόπο διαχείρισης των μνημονίων, βρίσκεται εν μέσω των ερειπίων της ελληνικής κοινωνίας. 

Η ίδια όμως η θύελλα της κρίσης τον κρατά εγκλωβισμένο σε αναπόφευκτα διλήμματα και κρίσιμες επιλογές. Ρήξη ή συμβιβασμός με τους δανειστές; 

Η ρήξη θα έχει επιπτώσεις στην πορεία και την κατάσταση της χώρας. Ο συμβιβασμός ενδεχομένως στη σχέση με τη ριζοσπαστική εκλογική του βάση. Τι θα επιλέξει άραγε ο ΣΥΡΙΖΑ; Ποιους δρόμους θα ακολουθήσει η εγχώρια ιστορία; Ιδωμεν. 

Γράφει ο Κώστας Καρακώτιας

www.zografiotisEDO.blogspot.com

www.zografiotisEDO.blogspot.com

Η λίστα ιστολογίων μου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

.

.