"Η Δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται διότι κατεχράσθη το δικαίωμα της ελευθερίας και της ισότητας, διότι έμαθε τους πολίτες να θεωρούν την αυθάδεια ως δικαίωμα, την παρανομία ως ελευθερία, την αναίδεια του λόγου ως ισότητα και την αναρχία ως ευδαιμονία." Ισοκράτης (436 π.Χ-338 π.Χ. )

Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2015

.Ωρα για εθνική συνεννόηση


Ζούμε μία ιστορική νίκη της Αριστεράς, του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία έχει προφανώς τη «σφραγίδα» του προέδρου του, Αλέξη Τσίπρα. Μπορεί τα δημοσκοπικά ευρήματα να μην έδιναν εγκαίρως την πλήρη «εικόνα» -όπως καταγράφηκε τελικώς στο αυθεντικό γκάλοπ της κάλπης-,

 ίσως γιατί η «διάγνωση» του DNA των αναποφάσιστων δεν είναι και τόσο εύκολη υπόθεση, ειδικά στην εξαιρετικά δύσβατη πορεία της χώρας και κάθε πολίτη.

Το σίγουρο είναι ότι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι μόνο αριθμητική, είναι και πολιτική - αλλά και περίπου επιβάλλει πρωτοβουλίες ευρύτερης συνεννόησης, χωρίς να τεθεί σε μία, αδικαιολόγητη άλλωστε από τους αριθμούς, ομηρεία ο νικητής των εκλογών.

Οι πολίτες έδειξαν στη συντριπτική τους πλειοψηφία ότι δεν αρνούνται τις συνεργασίες αλλά την επίκληση του φόβου και της μίζερης -και πάντα προβλεπτής- συνέχειας. 

Στην Κουμουνδούρου έχουν πολλούς λόγους λοιπόν να πανηγυρίζουν για το αποτέλεσμα της κάλπης - ειδικά αν θυμηθούν τη διαδρομή τους μέσα στα τελευταία χρόνια. Από το μονοψήφιο ποσοστό, στο Μαξίμου!

Και έχουν ακόμη περισσότερους λόγους να νιώθουν έστω και «στιγμιαία» κυρίαρχοι, καθώς πέραν της ήττας της κυβέρνησης Σαμαρά ηττήθηκε παταγωδώς η κατακερματισμένη Κεντροαριστερά: οι σοσιαλδημοκράτες, οι μεταρρυθμιστές και όπως αλλιώς αυτοπροσδιορίζονται...

Το ρολόι άρχισε να μετράει και ο χρόνος δείχνει ήδη προς τις πρώτες κινήσεις του ΣΥΡΙΖΑ υπέρ της υλοποίησης των δεσμεύσεών του για την προοδευτική δημοκρατική αλλαγή σε όλα τα επίπεδα, που θα δώσουν ανάσες στους πολίτες και θα εξασφαλίσουν την ομαλή πορεία της χώρας στην ουσιαστική έξοδο από την κρίση.

Οι άνεργοι, η χαμηλή και μεσαία τάξη, οι μαθητές στο σχολειό τους, οι φοιτητές στα πανεπιστήμια, δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι, αγρότες και συνταξιούχοι προσδοκούν καλύτερες μέρες. Ναι, είναι δύσκολο και σύμπλοκο το εγχείρημα αλλά όχι και ανέφικτο. 

Αρκεί με ψυχραιμία και νηφαλιότητα, με πρωτοβουλίες που δεν αρνούνται την εθνική συνεννόηση -όπως με τη συγκρότηση μιας εθνικής ομάδας για τη διαχείριση του χρέους- να γίνει η αρχή που θα ενώσει τους Eλληνες και δεν θα τους «δηλητηριάσει» με τα οιονεί εμφυλιοπολεμικά χαρακτηριστικά της προεκλογικής περιόδου. 

Ούτε φόβος ούτε εφησυχασμός για τη διαπραγμάτευση που είναι μπροστά και θα κρίνει την προσδοκώμενη αλλαγή του κλίματος με τους εταίρους...

www.zografiotisEDO.blogspot.com

www.zografiotisEDO.blogspot.com

Η λίστα ιστολογίων μου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

.

.