"Η Δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται διότι κατεχράσθη το δικαίωμα της ελευθερίας και της ισότητας, διότι έμαθε τους πολίτες να θεωρούν την αυθάδεια ως δικαίωμα, την παρανομία ως ελευθερία, την αναίδεια του λόγου ως ισότητα και την αναρχία ως ευδαιμονία." Ισοκράτης (436 π.Χ-338 π.Χ. )

Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2014

.Αναβάθμιση από την S&P

Από "Β-" σε "Β" αναβαθμίζεται το ελληνικό χρέος από την S&P, με σταθερό το outlook, γεγονός που σηματοδοτεί, σύμφωνα με τους αναλυτές, ένα κρίσιμο "δρομολόγιο" στο τέλος του οποίου είναι η ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης του χρέους και η επικύρωση της βιωσιμότητάς του. 

Η διαδρομή των επόμενων αναβαθμίσεων θα έχει, σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, σταθμούς μέσα στο 2014 και ιδιαίτερα περί τον μήνα Νοέμβριο, όταν παρά τις πρόσφατες διαψεύσεις θα δρομολογηθούν οι σχετικές διαδικασίες μεταξύ ΔΝΤ και ευρωζώνης για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Στο θετικό κλίμα ενόψει της αναβάθμισης ολοκληρώθηκε σήμερα η ανταλλαγή εντόκων γραμματίων 1,6 δισ. ευρώ στο Λονδίνο με τριετή και πενταετή ομόλογα. Στην "ανταλλαγή" αυτή συμμετείχαν εκτός των ελληνικών τραπεζών και ξένοι θεσμικοί.

Η αναβάθμιση αντανακλά την εκτίμηση του οίκου ότι οι κίνδυνοι που σχετίζονται με την δημοσιονομική προσαρμογή έχουν υποχωρήσει.

Όπως παρατηρεί ο οίκος, η ελληνική κυβέρνηση έχει πραγματοποιήσει ουσιαστικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ενώ εκτιμά ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να εμφανίζει πρωτογενή πλεονάσματα τα επόμενα χρόνια.

Για το επόμενο έτος, η S&P εκτιμά ότι η Ελλάδα θα αναδυθεί από την επταετή ύφεση επιστρέφοντας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Η ανάκαμψη σε όρους ονομαστικού και πραγματικού ΑΕΠ θα επιτρέψει στην Ελλάδα να επιτύχει πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 2% του ΑΕΠ την περίοδο 2014-2017. 

Το μέγεθος αυτό είναι χαμηλότερο του στόχου 4,5% που έχει τεθεί από την τρόικα, αλλά όπως εξηγεί ο διεθνής οίκος, είναι πολιτικά πιο εφικτός από αυτόν που έχει θέσει η κυβέρνηση και σε ευθυγράμμιση με την μετριοπαθή μείωση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Παράλληλα, ο οίκος αναμένει μεγαλύτερη απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων από την ελληνική κυβέρνηση, περαιτέρω διεύρυνση της φορολογικής βάσης και βελτίωση στο «μέτωπο» της είσπραξης των φόρων.

Υπογραμμίζει, ωστόσο, ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει λίγα περιθώρια ελιγμών όσον αφορά τις δαπάνες. Ως εκ τούτου, θεωρεί ότι η ελληνική κυβέρνηση θα προχωρήσει σε ήπια μείωση φόρων, ενώ αναγνωρίζει την ύπαρξη καθοδικών κινδύνων στην πρόβλεψή του σε περίπτωση παγίωσης των αποπληθωριστικών πιέσεων στην οικονομία.

Επίσης, η S&P κάνει λόγο για χαμηλή πιθανότητα περαιτέρω αύξησης του κρατικού χρέους λόγω της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Αναφέρεται στα διαθέσιμα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (11 δις. ευρώ) και χαρακτηρίζει το ποσό «επαρκές» σε περίπτωση που οι ελληνικές τράπεζες χρειαστούν νέα ανακεφαλαιοποίηση.

Όσον αφορά το χρέος, η S&P εκτιμά ότι θα υπάρξει περαιτέρω μείωσή του από τον επίσημο τομέα, ενώ αποκλείει νέα αναδιάρθρωση του χρέους που βρίσκεται στα χέρια ιδιωτών.


Πηγή:www.capital.gr

www.zografiotisEDO.blogspot.com

www.zografiotisEDO.blogspot.com

Η λίστα ιστολογίων μου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

.

.