"Η Δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται διότι κατεχράσθη το δικαίωμα της ελευθερίας και της ισότητας, διότι έμαθε τους πολίτες να θεωρούν την αυθάδεια ως δικαίωμα, την παρανομία ως ελευθερία, την αναίδεια του λόγου ως ισότητα και την αναρχία ως ευδαιμονία." Ισοκράτης (436 π.Χ-338 π.Χ. )

Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2014

.«Ύμνοι» της Le Monde

Με ένα αφιέρωμα «στον μνημειώδη τάφο της Αμφίπολης» που όπως φαίνεται «φιλοξενεί ένα κοντινό πρόσωπο- συγγενή του Μεγάλου Αλεξάνδρου» η γαλλική εφημερίδα Le Monde ξεναγεί τους αναγνώστες σε μια μεγάλη ανακάλυψη.
«Ένα μνημείο μοναδικό στο είδος του, τον πιο μεγάλο τάφο που έχει βρεθεί ποτέ σε ανασκαφές στην Ελλάδα», ενώ σε συμπληρωματική ανάλυσή της εξετάζει τα σενάρια για τους πιθανούς ενοίκους, ακόμη και το ενδεχόμενο να μην είναι κανείς θαμμένος στον ξεχωριστό αυτό τύμβο.

«Οι ανασκαφές συνεχίζονται από το καλοκαίρι και οι αρχαιολόγοι ετοιμάζονται να περάσουν έναν δεύτερο θάλαμο που φυλάσσεται από δυο καρυάτιδες. Τι μπορεί να κρύβεται από πίσω;» γράφει η Monde, επισημαίνοντας ότι «από την ανακοίνωση της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού αυτό το καλοκαίρι, τα φώτα της επικαιρότητας έχουν στραφεί σε αυτόν τον εξαιρετικό τάφο. 
Ακόμη και αυτή την στιγμή, οι αρχαιολόγοι προχωρούν σταδιακά προς το εσωτερικό του μνημείου. Η ανακάλυψη είναι σπάνια».
Η Monde εξηγεί ότι είναι δύσκολο να έχει κανείς ακριβή εικόνα, αφού όπως γράφει οι πληροφορίες από το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού δίνονται με το σταγονόμετρο, «εξ' ου και οι συχνές φήμες».
Στην συνέχεια, η γαλλική εφημερίδα, με ερωτήσεις και απαντήσεις, επιχειρεί να εξηγήσει γιατί θεωρείται μοναδικό το συγκεκριμένο ταφικό μνημείο, ποια είναι η δομή του και από πότε χρονολογείται, πώς ανακαλύφθηκε από τους αρχαιολόγους και αν έχει συληθεί, ενώ εξετάζει διαφορετικά σενάρια για το ποιος θα μπορούσε να έχει θαφτεί εκεί, παραθέτοντας ένα σύντομο βιογραφικό του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
«Σε γενικές γραμμές, στους τάφους αυτής της περιόδου, υπάρχουν επιγραφές που μας αποκαλύπτουν την ταυτότητα του ενοίκου» σημειώνει η Monde και παραθέτει πιθανούς ενοίκους (άνθρωποι που πέθαναν μεταξύ 325 π.Χ και 300 π.Χ, η εποχή της διαδοχής του Μ. Αλεξάνδρου, μια περίοδος πλήρης υψηλών προσωπικοτήτων).
Κάποιος από τους στρατηγούς και φίλους του Μ. Αλεξάνδρου θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν έναν τέτοιο τάφο.
Θα μπορούσε να είναι ο Νέαρχος, επικεφαλής του στόλου του Μ. Αλεξάνδρου, ο Λαομέδων, ο στρατηγός Αντίπατρος, ή κάποιο μέλος της οικογένειάς του Μ. Αλεξάνδρου, όπως η μητέρα του Ολυμπιάδα, η σύζυγος του Ρωξάνη ή ακόμη και Μακεδόνες βασιλείς όπως ο Κάσσανδρος, γιος του Αντίπατρου;
Η Monde εξετάζει το ενδεχόμενο οι ένοικοι να είναι περισσότεροι από έναν ή να μην είναι κανείς θαμμένος στον εν λόγω τάφο, αλλά να πρόκειται για ένα ταφικό μνημείο την κατασκευή του οποίου είχε προβλέψει ο ίδιος ο Μ. Αλέξανδρος, αλλά δεν τάφηκε εκεί λόγω του ότι απεβίωσε μακριά από την Ελλάδα, στην Βαβυλώνα. 
Σύμφωνα με ορισμένες αναφορές τάφηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Τα ίχνη του όμως έχουν χαθεί μέσα στους αιώνες και δεν εντοπίστηκαν ποτέ ξανά από τους αρχαιολόγους.

«Οι πηγές δεν αναφέρουν τίποτα σχετικό για έναν Μακεδόνα βασιλιά που να έχτισε τάφο για τον ίδιο, ενώ ακόμη ήταν εν ζωή» αναφέρει ο Μιλτιάδης Χατζόπουλος, μιλώντας στην Monde.

www.zografiotisEDO.blogspot.com

www.zografiotisEDO.blogspot.com

Η λίστα ιστολογίων μου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

.

.