"Η Δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται διότι κατεχράσθη το δικαίωμα της ελευθερίας και της ισότητας, διότι έμαθε τους πολίτες να θεωρούν την αυθάδεια ως δικαίωμα, την παρανομία ως ελευθερία, την αναίδεια του λόγου ως ισότητα και την αναρχία ως ευδαιμονία." Ισοκράτης (436 π.Χ-338 π.Χ. )

Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2014

.Θ. Χιώνης: Χρειαζόμαστε έναν κόσμο στο επίπεδο των σύγχρονων λαϊκών αναγκών

«Για να φτιάξουμε έναν κόσμο στο μπόι των ονείρων και των ανθρώπων» είναι το σύνθημα του 40ού Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή και ο γραμματέας του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ, Θοδωρής Χιώνης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη διαδικτυακή τηλεόραση του ΑΠΕ-ΜΠΕ εξηγεί την προέλευση του συνθήματος αυτού και το περιεχόμενο που έχει σήμερα.

Με αφορμή τη χθεσινή πρώτη ημέρα του Φεστιβάλ, που ήταν αφιερωμένη στον αντιφασιστικό αγώνα, καθώς συμπληρώθηκε ένας χρόνος από τη δολοφονία του αντιφασίστα μουσικού Παύλου Φύσσα, από τoν Χρυσαυγίτη Γ. Ρουπακιά, ο κ. Χιώνης προβαίνει σε μια αποτίμηση των κινητοποιήσεων και των εκδηλώσεων στο Φεστιβάλ.

-«Για να φτιάξουμε έναν κόσμο στο μπόι των ονείρων και των ανθρώπων» είναι το σύνθημα του 40ού Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή. Τι περιεχόμενο παίρνει αυτό το σύνθημα σήμερα; 
-Το σύνθημά μας το επιλέξαμε από την απολογία του συντρόφου μας, Νίκου Μπελογιάννη, και σηματοδοτεί σήμερα ότι αυτό που χρειαζόμαστε είναι ένας κόσμος στο επίπεδο των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. 

Γιατί σήμερα μπορούμε να ζήσουμε πολύ καλύτερα αξιοποιώντας τις δυνατότητες που υπάρχουν στην παραγωγή, στην τεχνολογία και στην επιστήμη, οι οποίες αντί να υπηρετούν τις κοινωνικές και λαϊκές ανάγκες, υπηρετούν την κερδοφορία των λίγων 

ώστε να μπορέσουμε σήμερα, δηλαδή, να υπάρξει δουλειά για όλους, να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της ανεργίας, να μπορεί η νεολαία να μορφώνεται με πολύ υψηλού επιπέδου μόρφωση και να υπάρχουν παροχές υγείας, πρόνοιας σε όλο τον κόσμο, να υπάρχει προστασία, φροντίδα, εκπαίδευση για τα μικρά παιδιά, φροντίδα και προστασία για τους ηλικιωμένους, πρόσβαση στον πολιτισμό, στον αθλητισμό, σε όλους όσοι έχουν ανάγκες και υπάρχουν οι δυνατότητες για να τις καλύψουμε.

Για τη χώρα μας και τον κόσμο ο οποίος θα αποδεσμευτεί από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, δεν θα συμμετέχει στους πολέμους, θα ανατρέψει το ίδιο το σύστημα που με τις αντιθέσεις του διαμορφώνει και τους πολέμους και βάζει τον ένα λαό να σφάζεται για τα συμφέροντα της αστικής τάξης. Για έναν κόσμο, δηλαδή, στο επίπεδο των σύγχρονων αναγκών, στο επίπεδο των σύγχρονων δυνατοτήτων, στο να ζήσουμε καλύτερα.

Και το σύνθημα είναι επίκαιρο σε σχέση με το τι εξελίσσεται το τελευταίο διάστημα. Την ώρα που η κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση συναγωνίζονται στα διάφορα φόρουμ για το ποιος θα υπηρετήσει καλύτερα την καπιταλιστική κερδοφορία, 

διαγωνίζονται και μαλώνουν για το ποιος θα υπηρετήσει καλύτερα τις αξίες της ΕΕ, πολύ περισσότερο διαγωνίζονται για το ποιος θα δώσει περισσότερα ψίχουλα για να βουλώσει τα πεινασμένα στόματα, για να διαχειριστούν την ακραία φτώχεια και για να παραμείνει αυτό το σύστημα το οποίο γεννά κρίσεις, εκμετάλλευση, φτώχεια για τους πολλούς.


Αποκτά επικαιρότητα για να προτάξουμε τις σύγχρονες ανάγκες μας γιατί πάλι για έναν τέτοιο κόσμο μπορεί σήμερα να δυναμώσει το εργατικό λαϊκό κίνημα την πάλη για να έχουμε κατακτήσεις, για να έχουμε βελτίωση των όρων ζωής μας και να ανοίξουμε τον δρόμο γι' αυτή την κοινωνία που θα λύσει τα σύγχρονα, λαϊκά, κοινωνικά προβλήματα, θα ικανοποιήσει τις ανάγκες της νεολαίας.

www.zografiotisEDO.blogspot.com

www.zografiotisEDO.blogspot.com

Η λίστα ιστολογίων μου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

.

.