"Η Δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται διότι κατεχράσθη το δικαίωμα της ελευθερίας και της ισότητας, διότι έμαθε τους πολίτες να θεωρούν την αυθάδεια ως δικαίωμα, την παρανομία ως ελευθερία, την αναίδεια του λόγου ως ισότητα και την αναρχία ως ευδαιμονία." Ισοκράτης (436 π.Χ-338 π.Χ. )

Σάββατο 5 Ιουλίου 2014

.Δείπνα με πρώτο πιάτο την... Ελιά

Διαδοχικά ραντεβού, τετ α τετ, γεύματα, δείπνα και δεκατιανά, για τους περισσότερο πρωινούς τύπους, μετατρέπονται σε μικρές ή μεγαλύτερες νησίδες της Κεντροαριστεράς, όπου στελέχη, βουλευτές, πρώην υπουργοί και νεολαίοι ανταλλάσσουν απόψεις, προτάσεις και ενίοτε «πυρά», γράφουν κείμενα, σκίζουν σελίδες που απορρίπτουν και προσθέτουν άλλες, βάζουν ή αποσύρουν υπογραφές, χτίζουν ή γκρεμίζουν «γέφυρες». Θα γίνει συνέδριο της Ελιάς, της Δημοκρατικής Παράταξης ή τελικά του ΠΑΣΟΚ; Και αν προκηρυχθούν εκλογές εντός του φθινοπώρου θα πάει στράφι ο σχεδιασμός; 

Και τότε τι;
Κάποιοι θέλουν συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης, δηλαδή με αφετηρία την Ελιά να καλέσουν όλες τις δυνάμεις σε ένα νέο «αντάμωμα» με μεταρρυθμιστικό προοδευτικό προσανατολισμό. Προτείνουν εν πολλοίς συνέδριο της παράταξης και όχι του ΠΑΣΟΚ.

Σε αυτήν τη λογική έφτασαν προ ημερών στη Δροσιά, για να συζητήσουν και να λάβουν αποφάσεις τρώγοντας μακαρονάδα αλ όλιο που ετοίμασε η οικοδέσποινα, υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Εύη Χριστοφιλοπούλου.

Στο ίδιο δείπνο πήραν θέση ο υπουργός ΥΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο έχων την «μπαγκέτα» της Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου Χρήστος Πρωτόπαπας, ο υποψήφιος ευρωβουλευτής Παντελής Καψής, η Τόνια Αντωνίου (μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ) και η Αθηνά Δρέττα (μέλος της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ αλλά και της Πρωτοβουλίας των «58»).

Οσο έρεε το ελαφρύ λευκό κρασί και τα ανθρακούχα δροσερά ποτά, η κουβέντα συνεχιζόταν χωρίς διακοπή. Προβληματισμός αλλά και αισιοδοξία. 

Ανέλυσαν λεπτομέρειες της πολύπλοκης πολιτικοοικονομικής συγκυρίας και όλοι τάχθηκαν υπέρ της ανάγκης ενός Ιδρυτικού Ανοιχτού Συνεδρίου της Δημοκρατικής Παράταξης, ενός ισχυρού μεταρρυθμιστικού πόλου.
Διεύρυνση

Συμφώνησαν ότι το εγχείρημα της Ελιάς πρέπει να συνδεθεί με τη διεύρυνσή της και την άμεση δημοσιοποίηση ενός κειμένου που θα κληθούν να υπογράψουν και άλλα στελέχη του ιδίου «κλίματος» - όπως οι κ. Θανάσης Χειμωνάς, Κυριάκος Πιερρακάκης, Παύλος Χρηστίδης (και οι τρεις υποψήφιοι ευρωβουλευτές της Ελιάς), μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, στελέχη του κόμματος του Ανδρέα Λοβέρδου (Σ. Κατσέλος κ.ά.), της κίνησης Μόσιαλου (Μάνος Επιτροπάκης κ.ά.), οι κ. Π. Περάκης και Χ. Κονδύλης (από τον ΔΣΑ) κ.ά.

Να... ανοίξουν το κλειστό επάγγελμα του «συνομιλητή της Κεντροαριστεράς» -κατά δήλωση του Φίλιππου Σαχινίδη- επιχειρούν και άλλα στελέχη σε διαδοχικές συναντήσεις, γεύματα και δείπνα, ο Θάνος Μωραΐτης, ο Κώστας Τριαντάφυλλος, ο Νίκος Σηφουνάκης, ο Γιώργος Πεταλωτής κ.ά.

Με στενές σχέσεις με τον Γιώργο Παπανδρέου οι περισσότεροι, αλλά με διάθεση κριτικής τελευταίως (ο έμπειρος Νίκος Σηφουνάκης άσκησε κριτική προχθές για το «λεφτά υπάρχουν» του 2009), δεν σταματούν στα όρια του ΠΑΣΟΚ για να ανταλλάξουν απόψεις.

Τουλάχιστον δύο φορές τσίμπησαν μεζέδες και δοκίμασαν τσίπουρο με συναδέλφους τους βουλευτές όπως ο Γιάννης Πανούσης, ο Δ. Ψύρρας και η Νίκη Φούντα. Πολιτική σταθερότητα αλλά και προοδευτική ατζέντα, άνοιγμα σε όλες τις δυνάμεις του χώρου χωρίς αποκλεισμούς και ανάδειξη της νέας πορείας ή και της ηγεσίας από τη βάση είναι στις προτάσεις τους.

Οι κ. Σαχινίδης, Μωραΐτης και Οθωνας συνομιλούν συχνά με την αναπληρώτρια υπουργό Φώφη Γεννηματά, η οποία λέγεται ότι θα παρουσιάσει τις θέσεις της στο Πολιτικό Συμβούλιο τη Δευτέρα - όπως και ο Κώστας Σκανδαλίδης. Εκ των συνομιλητών του πρώην υπουργού, ο Γ. Κουτσούκος συμμετείχε (και όχι τυχαία) στην πρώτη συνάντηση του Συντονιστικού της Ελιάς υπό τον Ευ. Βενιζέλο.

Σημείο αναφοράς των «75» είναι συνήθως το γραφείο του Μιχάλη Καρχιμάκη, που όπως ο Γ. Νιώτης, η Ασπα Παπαηλιού και η Κ. Διαμαντοπούλου πιστεύουν ότι πρέπει να γίνει συνέδριο ΠΑΣΟΚ και εκεί να προσκληθούν να καταθέσουν τις απόψεις τους όλες οι δυνάμεις.

Συλλέγουν υπογραφές ανά νομό προκειμένου να δημοσιοποιήσουν άμεσα κείμενο-παρέμβαση στις εξελίξεις. Σε κάθε περίπτωση η συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ υπό τον Ευάγγελο Βενιζέλο τη Δευτέρα θα είναι ένα πρώτο βήμα για τη σχετική κουβέντα.

Η Κίνηση των «75» έχει ανοιχτές γέφυρες με συνδικαλιστικά και αυτοδιοικητικά στελέχη που έχουν αποστασιοποιηθεί από το ΠΑΣΟΚ (Χρήστος Σπίρτζης από το ΤΕΕ, Γ. Καββαθάς κ.ά.), που ετοιμάζουν τη δική τους διακήρυξη - μεγάλη συνάντηση στις 16 Ιουλίου στην Αθήνα. 

Η πρόσκληση των «75» προς αυτούς αφορά το κάλεσμά τους να «επιστρέψουν» και να συμμετάσχουν στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ.
Βενιζέλος

Πρωτοβουλίες διαλόγου από την Ελιά
Ολοι εναντίον όλων και στη... μέση ο Ευάγγελος Βενιζέλος;
Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ διαβεβαιώνει ότι η Ελιά θα αναλάβει όλες εκείνες τις πρωτοβουλίες για την έναρξη του διαλόγου και το ευρύ κάλεσμα και προς τα άλλα κόμματα (ΔΗΜΑΡ, Ποτάμι και Κινήσεις) και τα αποστασιοποιημένα στελέχη του χώρου (π.χ. στην Αννα Διαμαντοπούλου, στον Γιώργο Φλωρίδη κ.ά.).

Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, που χαρακτήρισε «γελοία» τη συζήτηση περί ηγεσίας, επιμένει στη διοργάνωση ενός ανοιχτού Ιδρυτικού Συνεδρίου της Δημοκρατικής Παράταξης, εκτιμά όμως ότι πρέπει να γίνουν βήματα και εντός ΠΑΣΟΚ, π.χ. Συνδιάσκεψη.


Εγκυρότατες πληροφορίες αναφέρουν ότι με την ομιλία του τη Δευτέρα θα επαναλάβει το άνοιγμα προς τη Δημοκρατική Αριστερά - οι ίδιες πληροφορίες λένε ότι και η Δημοκρατική Αριστερά δεν αποκλείεται τη Δευτέρα να στείλει σήματα υπέρ του διαλόγου με την Ελιά, όπως και με το Ποτάμι και άλλες Κινήσεις

www.zografiotisEDO.blogspot.com

www.zografiotisEDO.blogspot.com

Η λίστα ιστολογίων μου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

.

.