"Η Δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται διότι κατεχράσθη το δικαίωμα της ελευθερίας και της ισότητας, διότι έμαθε τους πολίτες να θεωρούν την αυθάδεια ως δικαίωμα, την παρανομία ως ελευθερία, την αναίδεια του λόγου ως ισότητα και την αναρχία ως ευδαιμονία." Ισοκράτης (436 π.Χ-338 π.Χ. )

Δευτέρα 12 Μαΐου 2014

.Σειρά εκρήξεων στο Σλαβιάνσκ

Ένταση στην ανατολική Ουκρανία μία μέρα μετά τα δημοψηφίσματα όπου σύμφωνα με τους φιλορώσους το 90% ψήφισε υπέρ της απόσχισης. Πυροβολισμοί και εκρήξεις σημειώνονται σήμερα στο Σλαβιάνσκ, καθώς ο ουκρανικός στρατός συνεχίζει τις επιχειρήσεις του κατά των δυνάμεων των φιλορώσων αυτονομιστών. 
Η Ρωσία «σέβεται την επιλογή των πληθυσμών» στα δημοψηφίσματα, όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο το Κρεμλίνο. 
Εξέφρασε, την ελπίδα «η εφαρμογή των αποτελεσμάτων των δημοψηφισμάτων να προχωρήσει σε πολιτισμένες γραμμές», ενώ  σημείωσε πως θα δεχόταν κάθε προσπάθεια διαμεσολάβησης με στόχο τη θεμελίωση διαλόγου στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης μιας πρωτοβουλίας από τον ΟΑΣΕ.
«Φάρσα προπαγάνδας χωρίς νομικά αποτελέσματα», χαρακτήρισε τα δημοψηφίσματα ο μεταβατικός Πρόεδρος της Ουκρανίας Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ.
Δεν αναγνωρίζουν τα αποτελέσματα οι ΗΠΑ ενώ η ΕΕ απειλεί με νέες κυρώσεις.
Την ίδια ώρα την εκτίμηση ότι η ουκρανική κρίση πιθανώς να έχει σοβαρές οικονομικές συνέπειες, εξέφρασε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.
Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε σήμερα ότι δεν έχουν προγραμματιστεί νέες διεθνείς συνομιλίες για την Ουκρανία επί του παρόντος. O ίδιος είπε ότι μόνο σε περίπτωση που οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές στην Ουκρανία πραγματοποιήσουν απευθείας συνομιλίες είναι πιθανή η αποκλιμάκωση της κρίσης.
Να μην αναγνωρίσει η Μόσχα το αποκαλούμενο δημοψήφισμα ζητάει ως πρώτο βήμα αποκλιμάκωσης της έντασης ο υπουργός εξωτερικών.
Ως δεύτερο βήμα ο κ. Βενιζέλος θεωρεί την πραγματική συμμετοχή των ανατολικών περιοχών στις προεδρικές εκλογές της 25ης Μαΐου ενώ προσερχόμενος στο συμβούλιο εξωτερικών υποθέσεων τόνισε πως είναι ανάγκη να αποσυρθούν οι Ρωσικές δυνάμεις από τα σύνορα της χώρας και ταυτόχρονα να ξεκινήσει διάλογος του Κιέβου με την ανατολική πλευρά. 
«Το 89% ψήφισε υπέρ» ανέφερε ο επικεφαλής της αυτονομιστικής εκλογικής επιτροπής στο Ντόνετσκ, Ρομάν Λιάγκιν, μιλώντας τηλεφωνικά, όταν ρωτήθηκε για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας που η φιλοδυτική κυβέρνηση της Ουκρανίας στο Κίεβο, χαρακτήρισε παράνομη πράξη.

«Απαιτούμε το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση και θα το κατακτήσουμε» είπε επίσης ο Λιάγκιν σημειώνοντας ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος σήμαινε ότι οι προγραμματισμένες για τις 25 Μαΐου προεδρικές εκλογές της Ουκρανίας δεν θα πραγματοποιηθούν στην περιοχή του Ντόνετσκ. 
Από την δική τους πλευρά οι αυτονομιστές στο Λουγκάνσκ την άλλη περιοχή όπου επίσης διεξήχθη δημοψήφισμα ανέφεραν ότι μόνο ένα ποσοστό 5% καταψήφισε την πρόταση για την απόσχιση από την Ουκρανία. 
Το υπουργείο Εσωτερικών στο Κίεβο χαρακτήρισε πάντως τα δημοψηφίσματα στις ανατολικές περιοχές της χώρας παράνομα και είπε ότι τα ψηφοδέλτια είναι «εμποτισμένα με αίμα».

Κενό γράμμα οι συμφωνίες για την περιοχή, δήλωσε στον Αθήνα 9.84 και τους Νεκτάριο Νώτη και Γιάννη Παπαγεωργίου ο διεθνολόγος και διευθυντής ερευνών του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, Κωνσταντίνος Φίλης, τονίζοντας πάντως ότι είναι ενθαρρυντικό πως τα διπλωματικά κανάλια παραμένουν ανοιχτά.
Ρωσικό δάκτυλο για να αποτραπούν οι προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία και να μην υπάρχει νομιμοποιημένη κυβέρνηση στο Κιέβου, βλέπει πίσω από τις τελευταίες εξελίξεις ο καθηγητής διεθνούς δικαίου στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ Αχιλλέας Σκόρδας ο οποίος μίλησε στον Αθήνα 9,84 και τον Τάκη Καμπύλη.

www.zografiotisEDO.blogspot.com

www.zografiotisEDO.blogspot.com

Η λίστα ιστολογίων μου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

.

.