"Η Δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται διότι κατεχράσθη το δικαίωμα της ελευθερίας και της ισότητας, διότι έμαθε τους πολίτες να θεωρούν την αυθάδεια ως δικαίωμα, την παρανομία ως ελευθερία, την αναίδεια του λόγου ως ισότητα και την αναρχία ως ευδαιμονία." Ισοκράτης (436 π.Χ-338 π.Χ. )

Δευτέρα 28 Απριλίου 2014

.«Δεν περίμενα η παρουσίαση ενός βιβλίου να θεωρηθεί αντισυμβατική κίνηση»

«Αντισυμβατικές αποφάσεις έχω πάρει πολλές φορές στη ζωή μου και ίσως επειδή συνηθίζω να σκέφτομαι και να δρω μη συμβατικά. Αλλά δεν περίμενα η παρουσίαση ενός βιβλίου για τη σοσιαλδημοκρατία να θεωρηθεί αντισυμβατική κίνηση», δήλωσε ο Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στην παρουσίαση του βιβλίου της Μαριλένας Κοππά «Το αύριο αργεί πολύ». 

Η παρουσία του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ στην παρουσίαση του βιβλίου μαζί με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη προκάλεσε ποικίλα σχόλια και αντιδράσεις στη Χαριλάου Τρικούπη, αναζωπυρώνοντας τη συζήτηση για εσωκομματικές συγκρούσεις στο ΠΑΣΟΚ. Αρκετοί μάλιστα ερμήνευσαν την κίνηση ως έμμεση στήριξη στον «τρίτο πόλο» που συγκροτεί η ΔΗΜΑΡ.

Μιλώντας σήμερα στην εκδήλωση, ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι δεν περίμενε «αυτή η συζήτηση να προκαλέσει τόση ανησυχία σε διάφορους κύκλους». «Ίσως είναι σημάδι των καιρών», συνέχισε. 

«Να μην κρίνουμε τα πάντα από σφαίρα μικροπολιτικής. Συγχαίρω τους ευρωβουλευτές ΠΑΣΟΚ που έδωσαν σκληρή μάχη και συνέβαλαν στην εικόνα χώρας. Όμως η συντηρητική Ευρώπη αντέδρασε φοβικά. Αυτό υπονόμευσε έννοια αλληλεγγύης. Παρατηρήθηκε ένας ρατσισμός που διαίρεσε λαούς . Πρότεινα εναλλακτικές προτάσεις, ευρώ ομόλογα κτλ... Αυτές οι λύσεις απαιτούσαν ενωμένη Ευρώπη και όχι την λογική λιτότητας. 

Προτάσεις που θα είχαν ως αποτέλεσμα την ήπια προσαρμογή και λιγότερο πόνο. Η Ευρώπη δεν προχώρησε σε αυτά τα βήματα και αυτά θα είχαν αναχαιτίσει τον φόβο στις αγορές ομολόγων. Αν στήριζε η ΕΕ το πρόγραμμα μας, Ελλάδα Ιρλανδία και Πορτογαλία θα είχαν αποφύγει προστασία μηχανισμού στήριξης. Η ΕΕ έχει την ευθύνη για τον αυξανόμενο πανικό», τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός.

«Διακύβευμα αυτού του αιώνα θα είναι η δημοκρατία . Η συντήρηση καλλιεργεί διαίρεση λαών και ξενοφοβία. Το δίλημμα μνημόνιο ή όχι σκέπασε τις αιτίες. Αύριο το μνημόνιο τελειώνει και όσοι επένδυσαν σε αυτό θα αναρωτιούνται και τώρα τι θα κάνουμε χωρίς βαρβάρους. Πόσο διαφορετικά θα ήταν αν από το 2009 συνεργαζόμαστε οι προοδευτικές δυνάμεις», συνέχισε.

Όσο για το «λεφτά υπάρχουν», σημείωσε ότι όσοι μιλούν για την επίμαχη φράση «αποκρύπτουν συνειδητά τη ρίζα κακού. Θέλουν πελατειακό καπιταλισμό εκτός δημοσίου συμφέροντος .Κάποιοι είπαν ότι δεν διαπραγματευτήκαμε. Αν συνεχίσουμε να ζούμε με μυθοπλασίας θα ταλαιπωρηθεί περισσότερο η Ελλάδα. 

Τότε διαπραγματευτήκαμε για μια χώρα που είχε τεθεί εκτός αγορών Καταφέραμε να δημιουργήσουμε μηχανισμό βοήθειας που δεν υπήρχε. Πετύχαμε τη μεγαλύτερη διαγραφή χρέους και το μεγαλύτερο μέρος προσαρμογής. Η μικρή Ελλάδα τα κατάφερε».

«Να μιλήσουμε τη γλώσσα της αλήθειας και να σταματήσουμε τα παιχνίδι εντυπώσεων. Αν το 2010 αυτοί που πρότειναν Ζάππειο και οι άλλοι που έλεγαν θα σκίζουν μνημόνιο, είχαν άλλοι στάση οι Έλληνες θα είχαν γλιτώσει πολύ πόνο. 

Το ΠΑΣΟΚ στάθηκε περήφανο απέναντι στη χώρα και έκανε καθήκον του απέναντι στην πατρίδα, χωρίς να έχει κανέναν τότε να βάζει πλάτη. Να έχουμε μια σοβαρή αφήγηση που να επιτρέπει στις αριστερές δυνάμεις να συνεννοηθούμε και να συνεργαστούμε μακριά από ηγεμονισμούς και σκοπιμότητες εκλογικές Ας αποτελέσει η σημερινή συζήτηση αφορμή να φύγει η σκόνη και νηφάλιο να αξιολογήσουμε αιτία κρίσης», πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου.

Απευθυνόμενος προς τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, σημείωσε: «Σίγουρα Φώτη μου κάνεις δεν είναι ικανοποιημένος με κατάσταση. Δεν χαίρομαι που βρίσκονται τόσα στελέχη σκορπισμένα. Το ΠΑΣΟΚ που χρειάζεται η Ελλάδα είναι αυτό που πρωταγωνιστεί στη χώρα για σταθερότητα αλλά με προοδευτικό πρόσημο. Δεν δικαιούμαστε να είμαστε παρακολούθημα κανενός».

Σημειώνεται ότι η κ. Κοππά είχε εκλεγεί ευρωβουλευτής με το ΠΑΣΟΚ, από το οποίο αποχώρησε πρόσφατα για να θέσει υποψηφιότητα για το Ευρωκοινοβούλιο με τη συμπαράταξη «Δημοκρατική Αριστερά - Προοδευτική Συνεργασία».

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν επίσης η πρώην γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, και ο νυν ευρωβουλευτής ΠΑΣΟΚ, Σπύρος Δανέλλης.

www.zografiotisEDO.blogspot.com

www.zografiotisEDO.blogspot.com

Η λίστα ιστολογίων μου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

.

.