"Η Δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται διότι κατεχράσθη το δικαίωμα της ελευθερίας και της ισότητας, διότι έμαθε τους πολίτες να θεωρούν την αυθάδεια ως δικαίωμα, την παρανομία ως ελευθερία, την αναίδεια του λόγου ως ισότητα και την αναρχία ως ευδαιμονία." Ισοκράτης (436 π.Χ-338 π.Χ. )

Σάββατο 1 Μαρτίου 2014

.EΚΛΟΓΟΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ Αντώνης Πέττας

1. Τι είναι αυτό που σας κινητοποιεί και σας οδηγεί να θέτετε εν’ γνώση σας, σε κίνδυνο την σωματική και ψυχολογική σας ακεραιότητα, κατερχόμενος ως υποψήφιος Δήμαρχος;
Μεγάλωσα σε αυτή την πόλη, ανέθρεψα την οικογένειά μου, καταξιώθηκα επαγγελματικά, απέκτησα ισχυρούς κοινωνικούς και φιλικούς δεσμούς. Ως εκ τούτου, αισθάνομαι την ανάγκη, ως ελάχιστη ανταπόδοση σε όλα αυτά που μου έχει προσφέρει η πόλη του Ζωγράφου, να καταθέσω την ψυχή μου προκειμένου να αναδειχτεί η πραγματική της ιδιαίτερη ταυτότητα και να σταματήσει να μοιάζει με το παραμελημένο όγδοο διαμέρισμα της Αθήνας, όπως συμβαίνει σήμερα. Η πόλη αυτή αξίζει κάτι περισσότερο. Οι δημότες της αξίζουν σίγουρα πολλά περισσότερα.

2. Τι αναγκάζεστε να παραμελήσετε από την προσωπική σας ζωή όλο αυτό το διάστημα του σκληρού και εξοντωτικού προεκλογικού αγώνα;
Μπορεί κάποιοι να θεωρήσουν κοινότυπη την απάντηση αυτή, αλλά πρόκειται για την απόλυτη αλήθεια. 
Κατά το διάστημα της δύσκολης προεκλογικής περιόδου, αναγκαστικά μειώνεται η φυσική μου παρουσία τόσο στην οικογένειά μου, όσο και στο ιατρείο μου, και αυτό μου είναι πραγματικά στενάχωρο. 
Η ισορροπία ωστόσο αποκαθίσταται μερικώς από τις στιγμές που βιώνω μαζί με αληθινούς φίλους και συνεργάτες καθ’ όλη τη διάρκεια αυτού του όμορφου και τίμιου αγώνα που διεξάγουμε όλοι μαζί.

3. Έχετε σκεφθεί ότι τα πράγματα μπορεί να ήταν πιο απλά εάν αφήναμε τη σημερινή διοίκηση  να συνεχίσει το έργο της ( ή το όποιο έργο πραγματοποιεί)  και να μην μπλέκαμε με εκλογές, προεκλογικούς αγώνες και όλα αυτά τα επίπονα και τα πολυδάπανα, για τους υποψηφίους και τους πολίτες; 

Η πρακτική των απλών διαπιστώσεων, της κριτικής από τον «καναπέ» και των υπεκφυγών είναι η εύκολη επιλογή, η λύση που προτιμούν αυτοί που κρύβονται πίσω από το δάχτυλό τους. Από την πρώτη μου κιόλας επιστολή προς όλους τους Ζωγραφιώτες, έχω επισημάνει πως έχει έρθει η ώρα να ξεφύγουμε από την αδιαφορία και πως οφείλουμε να μετατρέψουμε το αίσθημα οργής σε δύναμη δημιουργίας. 

Δεν είμαι οπαδός του ισοπεδωτισμού για να ισχυριστώ πως δεν έχει γίνει τίποτα τα προηγούμενα χρόνια, από την άλλη όμως στον Δήμο Ζωγράφου δεν αξίζουν μέτριες λύσεις, και με αυτό ως γνώμονα επιλέγουμε την επίπονη αλλά απαραίτητη οδό της παραγωγικής συμμετοχής. 
Εν ολίγοις, όχι μόνο δεν θεωρώ πως «έμπλεξα» με τις εκλογές, αντίθετα είμαι πολύ χαρούμενος και ευτυχισμένος που συμμετέχω σε αυτές, όσο τρελό και αν ακούγεται αυτό σε κάποιους, με δεδομένες τις δυσκολίες και τα αδιέξοδα της εποχής που βιώνουμε. 

4.  Εσείς τι το διαφορετικό εκπροσωπείτε σε σχέση με τη σημερινή διοίκηση  όσον αφορά το πρόγραμμα, τις ιδέες και τις αντιλήψεις.

Εμείς, τόσο εγώ προσωπικά όσο και το σύνολο των συνεργατών μου, διαφέρουμε όχι μόνο από τη διοίκηση αλλά και από όλους τους άλλους συνδυασμούς σε κάτι πολύ βασικό, το οποίο νομίζω πως είναι και το ζητούμενο αυτών των αυτοδιοικητικών εκλογών σε όλη την επικράτεια: στη σύνθεση και στην αυτονομία της κίνησής μας. 

Αυτή είναι η ειδοποιός διαφορά μας, πως έχουμε δηλαδή τη χαρά και την τιμή να συμπορευόμαστε στην πράξη με άξιους ανθρώπους από όλα τα κοινωνικά και δημοκρατικά πολιτικά φάσματα, με μοναδικό κριτήριο την προσωπικότητα του καθενός και τη διάθεση για προσφορά. Χωρίς χρίσματα, χωρίς σημαίες, χωρίς εξαρτήσεις, χωρίς ταμπέλες, χωρίς χρωματισμούς.

5. Είναι τόσο αναποτελεσματικός  ο σημερινός  Δήμαρχος  ώστε να πρέπει σώνει και καλά να χάσει τη θέση του και να εκλεγείτε εσείς;
Την αποτελεσματικότητα ή μη του Δημάρχου θα την κρίνουν οι δημότες του Ζωγράφου τον Μάιο, καθώς ύστερα από τρία χρόνια στο τιμόνι του Δήμου, θα έχουν βγάλει τα συμπεράσματά τους, σε σχέση με το αν και κατά πόσο ικανοποιημένοι έχουν μείνει. 

Πέρα από αυτό όμως, για μένα καμία θέση ή καρέκλα δεν είναι αυτοσκοπός. Αυτό άλλωστε το έχει αποδείξει περίτρανα η διαδρομή μου στα κοινά της πόλης μας, οπότε δεν πορεύομαι με άξονα τη λογική του «σώνει και καλά». Προσωπικά θα καταθέσω την πρότασή μου για τον Δήμο Ζωγράφου και ευελπιστώ πως θα γίνει αποδεκτή από την πλειοψηφία των πολιτών. 

6. Πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα στο Δήμο σήμερα εάν είχατε εκλεγεί εσείς στις προηγούμενες  εκλογές;

Δεν μπορώ να προσδιορίσω το πόσο, πάντως σίγουρα θα ήταν πολύ πιο διαφορετικά, κυρίως στην ιεράρχηση των προτεραιοτήτων, στον τρόπο διαχείρισης των ζητημάτων και στη φιλοσοφία της διοίκησης. Η εικόνα θα ήταν διαφορετική σε επίπεδο παρεμβάσεων στην κεντρική διοίκηση, συνεργασιών με άλλους φορείς, αντανακλαστικών στις ανάγκες της κοινωνίας μας, αντιμετώπισης των κρίσεων με ευθύνη και συνέπεια, χωρίς τάσεις αναβλητικότητας, με πρωταρχικό άξονα τον άνθρωπο και την κοινωνική προσφορά, με ποιοτικές προδιαγραφές.

7.Εάν το έργο που πραγματοποίησε η σημερινή διοίκηση την  τετραετία που πέρασε ήταν πιάτο ( με φαγητό )  κατά την εκτίμησή  σας με τι θα έμοιαζε; 
Ένα πιάτο με μισή ντομάτα, μια ελιά και ένα παξιμάδι βρεγμένο. Ένα πιάτο λιτό αλλά χωρίς φαντασία και δημιουργικότητα.   

8.Τι πιάτο κατά τη γνώμη σας θα πρέπει να σερβίρει ο νέος Δήμαρχος στους πολίτες του;

Οι εποχές που οι Δήμαρχοι επιλέγανε τις εύκολες λύσεις και τα στρογγυλεμένα λόγια ανήκουν πια στο παρελθόν. Ο νέος Δήμαρχος, αν θέλει το καλό της πόλης του και όχι της προσωπικής του εικόνας θα πρέπει να συγκρουστεί με λογικές που κρατάνε πίσω τη πόλη και αιχμαλωτίζουν τις δημιουργικές της δυνάμεις. Άρα, να σπάσει αυγά. Και το αποτέλεσμα, ελπίζω, να είναι ενδιαφέρον.

www.zografiotisEDO.blogspot.com

www.zografiotisEDO.blogspot.com

Η λίστα ιστολογίων μου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

.

.