"Η Δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται διότι κατεχράσθη το δικαίωμα της ελευθερίας και της ισότητας, διότι έμαθε τους πολίτες να θεωρούν την αυθάδεια ως δικαίωμα, την παρανομία ως ελευθερία, την αναίδεια του λόγου ως ισότητα και την αναρχία ως ευδαιμονία." Ισοκράτης (436 π.Χ-338 π.Χ. )

Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2015

.Συμβιβασμός...

Το εκλογικό αποτέλεσμα με τις αντιφάσεις του δεν επιδέχεται παρερμηνείες. Οι πολίτες έκαναν την επιλογή τους και προφανώς είναι απολύτως σεβαστή. Σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία προ

τίμησαν μια ευχάριστη εκδοχή της πραγματικότητας και επένδυσαν τις προσδοκίες τους σε ένα νέο κυβερνητικό όχημα που τους υποσχέθηκε ότι υπάρχει εναλλακτική λύση με λιγότερες θυσίες. 
Ο χρόνος θα δείξει αν οι ελπίδες τους θα επιβεβαιωθούν ή θα διαψευσθούν. 

Το μόνο βέβαιο είναι ότι ο χρόνος στις μέρες μας τρέχει με την ταχύτητα του φωτός και αυτό αποτελεί βαρύ φορτίο για τη νέα κυβέρνηση, η οποία δεν έχει περίοδο χάριτος όπως συμβαίνει συνήθως σε κάθε εναλλαγή εξουσίας.

Πέρα από το εσωτερικό και τις υψηλές απαιτήσεις της κοινωνίας, η νέα κυβέρνηση έχει πρωτίστως ένα ανοικτό μέτωπο με τους εταίρους και δανειστές που πρέπει να διευθετήσει σε ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο. 

Εκεί οι προεκλογικές υπερβολές δεν έχουν καμιά σημασία και η συζήτηση στην ουσία της αφορά τη συνέχεια του κράτους και των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει. 

Οι αριθμοί και οι εκκρεμότητες που έχει η χώρα δεν ευνοούν ελιγμούς και τρικ. Το πολιτικό κεφάλαιο της νέας κυβέρνησης είναι απλώς το εισιτήριο διαλόγου με την Ευρώπη, αλλά η ατζέντα και οι στόχοι είναι δεδομένοι.

Ασφαλώς το περιβάλλον είναι σήμερα πιο ευνοϊκό καθώς οι 
πάντες δείχνουν να συνειδητοποιούν ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να συνεχίσει με την ασφυκτική πολιτική και γι' αυτό άλλωστε ελήφθησαν οι αποφάσεις από τον Μάριο Ντράγκι. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούν να αθετηθούν συμφωνίες και να αρχίσουμε από το μηδέν. 

Είναι μάλιστα επικίνδυνο να παρερμηνευθεί η ευγένεια και η θεσμικά τυπική υποδοχή της αλλαγής στην Ελλάδα ως δείγμα υποχώρησης των εταίρων έναντι των όποιων απαιτήσεων της Αθήνας.


Σε όλους τους τόνους έχει καταστεί περισσότερο από σαφές πως υπάρχει διάθεση συνεργασίας και συνεννόησης αρκεί να μη διαταραχθεί η αρχή της τήρησης των υποχρεώσεων όπως αυτές απορρέουν από τις σχετικές συμφωνίες. 

Εφεξής η επίτευξη των στόχων μπορεί να είναι ευέλικτη για τα μέσα που θα χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση και να δοθούν διευκολύνσεις, αλλά η κατεύθυνση δεν μπορεί να αλλάξει. 

Προφανώς δεν υπάρχει κανείς που πιστεύει ότι μπορεί να ανατρέψει τον... καπιταλισμό επειδή κέρδισε τις εκλογές στην Ελλάδα. Ως εκ τούτου ένας έντιμος συμβιβασμός είναι η λογική συνέχεια, αλλά επ' αυτού ουδείς μπορεί να πάρει όρκο έστω και πολιτικό!

www.zografiotisEDO.blogspot.com

www.zografiotisEDO.blogspot.com

Η λίστα ιστολογίων μου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

.

.