"Η Δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται διότι κατεχράσθη το δικαίωμα της ελευθερίας και της ισότητας, διότι έμαθε τους πολίτες να θεωρούν την αυθάδεια ως δικαίωμα, την παρανομία ως ελευθερία, την αναίδεια του λόγου ως ισότητα και την αναρχία ως ευδαιμονία." Ισοκράτης (436 π.Χ-338 π.Χ. )

Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2014

.Το διεθνές ενδιαφέρον

Διχάζονται οι απόψεις, όπως είναι εύλογο να συμβαίνει, για τις επιπτώσεις που είναι ενδεχόμενο να προκληθούν από τις δρομολογημένες πολιτικές εξελίξεις, αλλά εκεί που δεν μπορεί να υπάρξει η παραμικρή διαφωνία είναι ότι εκείνο που οπωσδήποτε έχουμε επιτύχει είναι να συγκεντρώσουμε τους προβολείς του διεθνούς ενδιαφέροντος.

Τέτοιο δημοσιογραφικό ενδιαφέρον όσο αυτό που διαπιστώθηκε χθες για την κάλυψη της πρώτης ψηφοφορίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας είχε χρόνια να καταγραφεί. 

Και είναι βέβαιο ότι θα συνεχιστεί και στη δεύτερη, αλλά θα ενταθεί και θα κορυφωθεί στην τρίτη, μια και τότε θα κριθεί αν η χώρα θα βρεθεί σε «ήρεμα νερά» ή αν θα κληθεί ο ελληνικός λαός να δώσει τη λύση στο πρόβλημα της διακυβέρνησης του τόπου.

Προφανές είναι κατά συνέπεια ότι το αυξημένο ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας δεν προκαλείται από την αγωνία για την αίσια ή μη κατάληξη της δημοσιονομικής εξυγίανσης και την επάνοδό μας σε ομαλή οικονομική και πολιτική ζωή. 

Είναι αποτέλεσμα της ανησυχίας που διακατέχει οικονομικούς και πολιτικούς παράγοντες του εξωτερικού για τις θετικές ή αρνητικές παρενέργειες που θα έχει στις δικές τους οικονομίες η κατάληξη της «ελληνικής περιπέτειας».


Γι' αυτό, άλλωστε, και δεν μπορούν να παραμείνουν απαθείς ή αδιάφοροι θεατές των εξελίξεων στη χώρα μας. Και ούτε είναι και μονοδιάστατο το ενδιαφέρον τους. 

Η παγκόσμια οικονομία ισορροπεί πάνω σε τεντωμένο σχοινί, όπως, άλλωστε, διαφαίνεται και από τη ρωσική κρίση. Και η Ελλάδα είναι ένα από τα μέτωπα στα οποία θα κριθούν πολύ περισσότερα απ' όσα ενδεχομένως ελπίζουμε ή φοβόμαστε. Κι αυτήν την παράμετρο πρέπει να την έχουμε όλοι υπόψη μας.

ΕΘΝΟΣ ΓΝΩΜΗ

www.zografiotisEDO.blogspot.com

www.zografiotisEDO.blogspot.com

Η λίστα ιστολογίων μου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

.

.