"Η Δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται διότι κατεχράσθη το δικαίωμα της ελευθερίας και της ισότητας, διότι έμαθε τους πολίτες να θεωρούν την αυθάδεια ως δικαίωμα, την παρανομία ως ελευθερία, την αναίδεια του λόγου ως ισότητα και την αναρχία ως ευδαιμονία." Ισοκράτης (436 π.Χ-338 π.Χ. )

Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2014

.Συναίνεση και τακτικές...

Μετά το αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας για την εκλογή Προέδρου και το αποκαρδιωτικό αποτέλεσμα για την κυβέρνηση, ήταν προφανές ότι, για να υπάρξει κάποια σημαντική αλλαγή στη δεύτερη και τρίτη ψηφοφορία, χρειαζόταν μια άλλου τύπου «πολιτική πρωτοβουλία». 

Ετσι χθες το μεσημέρι, ο κ. Σαμαράς αιφνιδίως εγκατέλειψε τη θέση «εκλογή Προέδρου ή εθνικές εκλογές στις 25 Ιανουαρίου», προσχωρώντας κατά κάποιο τρόπο στη «συναινετική» τακτική, που υποδείκνυε τον τελευταίο καιρό ο κ. Βενιζέλος.

Ητοι, εκλογή Προέδρου, διεύρυνση κυβερνητικού σχήματος, διαπραγμάτευση με τους δανειστές, συνταγματική αναθεώρηση και «μετά μπορούμε να βρούμε το κατάλληλο χρονοδιάγραμμα για εθνικές εκλογές ακόμη και στο τέλος του 2015»! 

Οι στόχοι αυτής της αλλαγής στάσης είναι πολλαπλοί: Πρώτον επιδιώκει να εξουδετερώσει την εσωκομματική κριτική που του ασκείται για έλλειψη «συναινετικών πρωτοβουλιών».

Δεύτερον, «γεφυρώνει» την αντιπαράθεση γύρω από το θέμα αυτό με τον Βενιζέλο, ενώ «ακουμπάει» και την περίπτωση Γιώργου Παπανδρέου. Τρίτον, αποκρούει τα «σχέδια» για κυβέρνηση «ειδικού σκοπού» που επαναφέρονται στην ημερήσια διάταξη.

Και τέταρτον και σπουδαιότερο, επιχειρεί να «διεμβολίσει» τους ανεξάρτητους, τους ΑΝΕΛ και τη ΔΗΜΑΡ με μία πρόταση όχι ίδια με αυτή που είχαν προτείνει οι «8 βουλευτές» αλλά με παραπλήσια χαρακτηριστικά. 

Οι «αδυναμίες» της παρέμβασης του κ. Σαμαρά είναι κατ' αρχάς ότι γίνεται την τελευταία στιγμή και σε σχετική αντίθεση με όσα το Μαξίμου υποστήριζε μέχρι προχθές. Αλλη προφανής αδυναμία είναι ότι, ενώ επικαλείται στο διάγγελμά του τη «συναίνεση», γίνεται πάλι σε μία λογική μετωπικής σύγκρουσης (με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς) προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

Τέλος, ο χρόνος των εκλογών αφήνεται στην πραγματικότητα ανοιχτός... Δηλαδή έχει «ετεροβαρή» χαρακτηριστικά που δεν διευκολύνουν, εύκολες ανατροπές τοποθετήσεων, ιδίως μάλιστα όταν δεν περιέχει στοιχεία επί της ουσίας μιας «μεταβατικής φάσης». 

Μία «εν λευκώ εξουσιοδότηση», εδώ που έχουν οδηγηθεί τα πράγματα, φαίνεται εξαιρετικά δύσκολη. Ομως ουδείς μπορεί να προεξοφλήσει τη στάση των βουλευτών. Επ' ευκαιρία, καλό είναι να σταματήσει και ο «ανεμιστήρας λάσπης» εναντίον όσων έχουν μια άποψη που δεν αρέσει σε κάποιους άλλους...

www.zografiotisEDO.blogspot.com

www.zografiotisEDO.blogspot.com

Η λίστα ιστολογίων μου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

.

.