"Η Δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται διότι κατεχράσθη το δικαίωμα της ελευθερίας και της ισότητας, διότι έμαθε τους πολίτες να θεωρούν την αυθάδεια ως δικαίωμα, την παρανομία ως ελευθερία, την αναίδεια του λόγου ως ισότητα και την αναρχία ως ευδαιμονία." Ισοκράτης (436 π.Χ-338 π.Χ. )

Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2014

.Ζουν ανάμεσά μας!

Ενα κομματικό σύστημα σε κρίση. Κόμματα που δεν συγκροτούν πλειοψηφίες. Αναμασούν κοινοτοπίες, μας υπόσχονται να είμαστε όλοι πλούσιοι, νέοι, υγιείς και όμορφοι. Χωρίς να μας λένε πώς θα το πετύχουμε. 

Μερικά προτείνουν στον καθένα να δεχτεί να πάρουν τα λεφτά, όχι από αυτόν, άλλα από τους άλλους. Επειδή, όλοι συμφωνούν, δεν θα πάρει από κανέναν και θα αναζητεί από αλλού. 

Τους εξωγήινους, τους Ευρωπαίους, τους Κουβανούς. Μέχρι τώρα ο άφρων ή ο έξυπνος (διαλέξτε και πάρτε) έπαιρνε έναντι. Χρεωνόταν με δάνεια ώστε να καλύπτει το σήμερα, υποθηκεύοντας το αύριο. Τώρα απαιτεί να του τα χαρίσουν.

Κόμματα που ζουν σε μια ψευδαίσθηση δύναμης. Νομίζουν ότι το αίτημά τους για την κατάληψη του κράτους, οι διορισμοί που θα έρθουν σε όσους σήμερα τα κόμματα αυτά υπόσχονται, θα πείσει πολλούς. 

Καμιά συγκεκριμένη πρόταση. Ή μάλλον μία και μόνη. Βγάλτε μας και θα τα φτιάξουμε όλα. Θα σας οδηγήσουμε στη γη της επαγγελίας. Στη γη του περιούσιου λαού.

Σε αυτό το κομματικό σύστημα υπάρχουν φωνές λογικής. Με προτάσεις, μέτρα, στόχους. Οπως είναι φανερό δεν συγκινούν την πλειονότητα. Δεν πείθουν. Πότε άλλωστε έπεισε η ανάγκη για σκληρή δουλειά, συνεπή προσπάθεια και σοβαρή σκέψη; Πάντα πείθει η πρόταση της ατομικής ωφέλειας.

Η κρίση του κομματικού συστήματος δυστυχώς έχει μολύνει και το πολιτικό σύστημα. Δηλαδή την αντιπροσωπευτική δημοκρατία. Κασέτες, DVD, εξωγήινοι κυκλοφορούν. Οσο και αν το πολιτικό προσωπικό είναι αντανάκλαση των πολιτών, η κρίση αντιπροσώπευσης μολύνει. 

Ζουν ανάμεσά μας! Οπως στο ομώνυμο έργο επιστημονικής φαντασίας, σε λίγο θα αναπτυχθεί ένα τεστ για να διαπιστώνουμε ποιοι δεν ανήκουν στη νέα αυτή κατηγορία των νεκροζώντανων στελεχών...

Υπάρχει άραγε λύση; 

Η κορυφαία μεταρρύθμιση αυτής της στιγμής, μπας και προλάβουμε να μη γίνει η κρίση του κομματικού συστήματος κρίση του πολιτικού συστήματος, είναι η αλλαγή του εκλογικού νόμου. Ωστε να μην μπορεί η μειοψηφία να παριστάνει την πλειοψηφία.

 Μπορεί να χρειαστούμε διαδοχικές εκλογές, για να ανασυγκροτηθεί το κομματικό σύστημα, αλλά θα έχουμε προστατεύσει το πολιτικό σύστημα. 

Γιατί αυτοί που διαμαρτύρονται περί της αντιπροσωπευτικότητας θέλουν να βουτήξουν τις 50 έδρες, ώστε να γίνουν πλειοψηφία διά της μειοψηφίας. Αυτό και μόνο δείχνει την αλήθεια των ισχυρισμών τους. Περαστικά μας..

Γράφει ο Θεόδωρος Χατζηπαντελής Καθηγητής του ΑΠΘ

www.zografiotisEDO.blogspot.com

www.zografiotisEDO.blogspot.com

Η λίστα ιστολογίων μου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

.

.