"Η Δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται διότι κατεχράσθη το δικαίωμα της ελευθερίας και της ισότητας, διότι έμαθε τους πολίτες να θεωρούν την αυθάδεια ως δικαίωμα, την παρανομία ως ελευθερία, την αναίδεια του λόγου ως ισότητα και την αναρχία ως ευδαιμονία." Ισοκράτης (436 π.Χ-338 π.Χ. )

Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2014

.«Πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές: Η Ευρώπη τρέμει»

Δημοσίευμα στην ηλεκτρονική σελίδα της βελγικής οικονομικής εφημερίδας L’ Echo αναφέρεται στο αποτέλεσμα της τρίτης ψηφοφορίας για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας στην Ελλάδα και σημειώνεται ότι οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές αναμένεται να διεξαχθούν στις 25 Ιανουαρίου, με το κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο επιδιώκει επαναδιαπραγμάτευση των όρων του ελληνικού προγράμματος διάσωσης, να προηγείται στις δημοσκοπήσεις.

«Ο Σταύρος Δήμας, πρώην Ευρωπαίος επίτροπος και υποψήφιος της ελληνικής κυβέρνησης, έχασε οριστικά τη δυνατότητα εκλογής του από το ελληνικό Κοινοβούλιο. Η υποψηφιότητα Δήμα συγκέντρωσε 168 ψήφους, ακριβώς όσες και κατά την προηγούμενη ψηφοφορία. 

Το Χρηματιστήριο Αθηνών σημείωσε πτώση περισσότερο από το 11% μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, ενώ οι αγορές φοβούνται την άνοδο στην εξουσία του ΣΥΡΙΖΑ», αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Σημειώνεται, επίσης, ότι ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε -πριν από τη σημερινή ψηφοφορία- ότι έχει ολοένα και μεγαλύτερη υποστήριξη από άλλες ευρωπαϊκές χώρες που πλήττονται από την κρίση. «Στην Ευρώπη, το κλίμα αλλάζει. 

Όλοι συνηθίζουν στην ιδέα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η κυβέρνηση και ότι θα ξεκινήσουν νέες διαπραγματεύσεις», σημείωσε ο κ. Τσίπρας σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε την Κυριακή.

Στο δημοσίευμα της βελγικής εφημερίδας, αναφέρεται, επίσης, ότι το Σάββατο (27 Δεκεμβρίου), σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Bild, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκαγκ Σόιμπλε προειδοποίησε ότι «οι εκλογές δεν αλλάζουν το ελληνικό χρέος, κάθε νέα κυβέρνηση θα πρέπει να σεβαστεί τις συμφωνίες που έχουν συναφθεί από τους προκατόχους της». 

Ο Αλέξης Τσίπρας από την πλευρά του ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ξεκινήσει με «την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης» στη χώρα, μέσω μέτρων που δεν απαιτούν διαπραγματεύσεις, σημειώνεται στο δημοσίευμα.

Η L’ Echo αναφέρει, επίσης, ότι ο οικονομολόγος της Natixis, Jesus Castillo, εκτιμά ότι οι διακηρύξεις του Αλέξη Τσίπρα θα δώσουν τη θέση τους στον «ρεαλισμό», εφόσον εκλεγεί, και πως οι αναλυτές σημειώνουν ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευθεί να μην προχωρήσει σε «μονομερείς» ενέργειες για το χρέος.

Η πιθανή αναρρίχηση της ριζοσπαστικής Αριστεράς στην εξουσία παρακολουθείται με επαγρύπνηση, ιδίως στην Ισπανία, όπου το κίνημα Podemos, επίσης μέλος της πολιτικής ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, σημειώνει σημαντική αύξηση της δημοτικότητάς του κατά το τελευταίο έτος, καταλήγει το δημοσίευμα.

www.zografiotisEDO.blogspot.com

www.zografiotisEDO.blogspot.com

Η λίστα ιστολογίων μου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

.

.