"Η Δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται διότι κατεχράσθη το δικαίωμα της ελευθερίας και της ισότητας, διότι έμαθε τους πολίτες να θεωρούν την αυθάδεια ως δικαίωμα, την παρανομία ως ελευθερία, την αναίδεια του λόγου ως ισότητα και την αναρχία ως ευδαιμονία." Ισοκράτης (436 π.Χ-338 π.Χ. )

Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014

.Συνεννόηση έστω για τα ελάσσονα...

Ο έλεγχος εισόδου στο κτίριο της Πρυτανείας δεν θα 'πρεπε να πυροδοτεί κλίμα έντασης και πολιτικής αντιπαράθεσης, με σκληρές μάλιστα εκφράσεις. Είναι μια αυτονόητη ρύθμιση στην αρμοδιότητα των Πανεπιστημιακών Αρχών και επιβεβλημένη, με βάση την «ιστορία των καταστροφών» που έχουν γίνει. Και εν πάση περιπτώσει, ουδείς μπορεί να απαγορεύσει τις κλειστές συνεδριάσεις των Πανεπιστημιακών Αρχών, όταν οι ίδιες το αποφασίζουν ή τον τρόπο λειτουργίας του πρυτανικού κτιρίου.

Αυτά δεν περιορίζουν ούτε τη δημοκρατία, ούτε την ελεύθερη διακίνηση ιδεών στα πανεπιστημιακά ιδρύματα. Κάθε άλλο. Στις ελληνικές συνθήκες τα αποκαθιστούν. 

Το «κλίμα έντασης» γύρω από το θέμα αυτό, από όποιον κι αν προωθείται ή επιχειρεί να το εκμεταλλευτεί πολιτικά, είναι λάθος. Οσοι με τη στάση τους ή με την υπερβολική αντίδρασή τους δημιούργησαν το θέμα αυτό οφείλουν μια αναδίπλωση και εξομάλυνση.

Γενικώς, η «πολεμική» δι' ασήμαντον αφορμήν είναι «ψωμοτύρι» στη χώρα μας. Στις «συναινετικές διαδικασίες» υστερούμε, καθώς για την «πολεμική μας κουλτούρα» είναι συνώνυμο της «προδοσίας»... 

Ομως, ένα μίνιμουμ συναίνεσης -δεδομένων των διαφορών- είναι πολλαπλώς αναγκαία για τη χώρα. Αλλά, εάν δεν αρχίσουμε από τα αυτονόητα και τα ελάσσονα, πώς θα φτάσουμε στα σημαντικότερα, όπως λ.χ. στη δύσκολη διαπραγμάτευση για τη μείωση του χρέους;

Εάν, όπως επισήμανε ο κ. Τσίπρας στην επίσκεψή του στο Πεντάγωνο, παρά τις διαφωνίες, τα κρίσιμα ζητήματα της εθνικής ασφάλειας, της άμυνας και της εξωτερικής πολιτικής απαιτούν θεσμική συνεννόηση, ανταλλαγή απόψεων και συγκλίσεις, γιατί το ίδιο να μην ισχύει και για την παιδεία, τουλάχιστον για τον... έλεγχο εισερχομένων στον χώρο που στεγάζεται η Πρυτανεία! Αστεία πράγματα... για ένα βέβαια σοβαρό πολιτικό σύστημα.

Μια συνεννόηση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων -τώρα το διαπιστώνουν περισσότεροι- είναι αναγκαία. Ομως «χτίζεται» με σωφροσύνη και δεν προκύπτει ως «δια μαγείας», όταν το επιθυμεί ή εξυπηρετείται ο ένας και όχι ο άλλος. Αυτό είναι κάτι που ισχύει και για την κυβέρνηση και για την αντιπολίτευση...

www.zografiotisEDO.blogspot.com

www.zografiotisEDO.blogspot.com

Η λίστα ιστολογίων μου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

.

.