"Η Δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται διότι κατεχράσθη το δικαίωμα της ελευθερίας και της ισότητας, διότι έμαθε τους πολίτες να θεωρούν την αυθάδεια ως δικαίωμα, την παρανομία ως ελευθερία, την αναίδεια του λόγου ως ισότητα και την αναρχία ως ευδαιμονία." Ισοκράτης (436 π.Χ-338 π.Χ. )

Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2014

.Η προεδρική εκλογή και το πολιτικό στοίχημα για κυβέρνηση και αντιπολίτευση

Δεν επεφύλαξε εκπλήξεις η ψηφοφορία για την ψήφο εμπιστοσύνης. Ούτε και αναμενόταν, άλλωστε. Επιβεβαιώθηκε ότι η κυβέρνηση διαθέτει τη δεδηλωμένη και η όποια συζήτηση για το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες μετατίθεται για τον Φεβρουάριο, όπου πλέον όλα θα κριθούν από τη δυνατότητα ή μη της σημερινής Βουλής να εκλέξει νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Αυτονόητη είναι κατά συνέπεια η διπλή προσπάθεια στην οποία θα επιδοθούν οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές -η κυβερνητική και η αντιπολιτευόμενη- στο τετράμηνο αυτό. Τόσο σε κοινοβουλευτικό επίπεδο για την προσέλκυση των βουλευτών που θα επιτρέψουν στους μεν να εξασφαλίσουν τους 180 ή στους δε τους 120 όσο και σε πολιτικό επίπεδο, όπου από την αποτελεσματικότητα των δράσεών τους θα κριθεί η επόμενη μέρα.

Αυτή η πολιτική δραστηριότητα θα αποδειχθεί καθοριστικότερη. Που ευλόγως θα είναι διαφορετική για τη μία ή την άλλη πλευρά. 

Γιατί εκείνο που αναμένει κανείς από μια κυβέρνηση είναι να αποδειχθεί κατά το δυνατόν αποτελεσματικότερη στο έργο που έχει αναλάβει και από μια αξιωματική αντιπολίτευση να καταδείξει στο εκλογικό σώμα την αξιοπιστία του προγράμματός της και τη φερεγγυότητα των θέσεών της.

Ούτε η μία ούτε η άλλη πλευρά δικαιούται να αδιαφορεί για το γεγονός ότι τα δημοσκοπικά ποσοστά της κινούνται κάτω από τα εκλογικά του 2012 και ότι μόνο μέσα από μια συντονισμένη και εντατική προσπάθεια είναι δυνατόν να τα βελτιώσει. 

Κάτι που ισχύει περισσότερο για την κυβέρνηση, η οποία καλείται να χειριστεί στους επόμενους μήνες τόσο το θέμα της ενδεχόμενης απεμπλοκής από το μνημόνιο όσο και της προοπτικής να καταστεί το χρέος διαχειρίσιμο.

Αυτή η διπλή υποχρέωση είναι ενδεχόμενο να αποδειχθεί, 
ανάλογα με την έκβασή της, ακόμη και καταλυτική για τις περαιτέρω εξελίξεις. Και το γνωρίζουν καλά και οι δύο πλευρές και είναι φυσικό να διαμορφώνουν την όποια τακτική τους με βάση αυτό το δεδομένο. 

Διότι είναι αυτονόητο ότι το επίπεδο της σχέσης μας με τους εταίρους και δανειστές μας και ο βαθμός εξάρτησής μας απ' αυτούς θα αποτελέσει τον βασικότερο παράγοντα διαμόρφωσης των εκλογικών συσχετισμών στην ελληνική κοινωνία και κατ' επέκταση θα προσδιορίσει και την πολιτική εκείνη δύναμη που θα διαχειριστεί τις τύχες του τόπου.


Η αντίστροφη μέτρηση για τον Φεβρουάριο έχει ήδη αρχίσει. Μένει να δούμε αν και ποιος θα αξιοποιήσει καλύτερα το διάστημα αυτό.

ΕΘΝΟΣ ΓΝΩΜΗ

www.zografiotisEDO.blogspot.com

www.zografiotisEDO.blogspot.com

Η λίστα ιστολογίων μου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

.

.