"Η Δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται διότι κατεχράσθη το δικαίωμα της ελευθερίας και της ισότητας, διότι έμαθε τους πολίτες να θεωρούν την αυθάδεια ως δικαίωμα, την παρανομία ως ελευθερία, την αναίδεια του λόγου ως ισότητα και την αναρχία ως ευδαιμονία." Ισοκράτης (436 π.Χ-338 π.Χ. )

Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2014

.Αποκαλυπτήρια της πρότασης Λαγκάρντ για προληπτική πιστωτική γραμμή

Την πρόταση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για χορήγηση στην Ελλάδα μιας «προληπτικής πιστωτικής γραμμής» θα παρουσιάσει σήμερα το απόγευμα η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ στον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη στην Ουάσινγκτον.

Η ελληνική κυβέρνηση δεν θέλει καν να συζητά το ενδεχόμενο αυτό, καθώς θέλει να αποσυνδέσει τη χώρα από το ΔΝΤ, κάτι που αναμένεται να ξεκαθαρίσουν τόσο ο κ. Χαρδούβελης όσο και ο πρωθυπουργικός σύμβουλος κ. Σταύρος Παπασταύρου.

Πάντως, η μη παρουσία του ΔΝΤ στην Ελλάδα αυτόματα θα συνεπαγόταν πως το θέμα της διευθέτησης του ελληνικού χρέους θα περνούσε αποκλειστικά μέσα από ευρωπαϊκούς διαύλους και ότι οι προτάσεις του Ταμείου για ελάφρυνση θα εγκαταλείπονταν.

Σε κάθε περίπτωση η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει επίσημα ενημερώσει το ΔΝΤ για την πρόθεση της να τερματίσει το πρόγραμμα δανεισμού από το διεθνή οργανισμό το 2015 κάτι που αναμένεται να συμβεί μετά την τρέχουσα αξιολόγηση και την εκταμίευση των 3,5 δισ. ευρώ της δόσης που αναμένει η χώρα από το Ταμείο.

Αν και η προληπτική πιστωτική γραμμή από το ΔΝΤ θα βοηθούσε την Ελλάδα να περιορίσει τις πιέσεις των αγορών στα spreads της, ωστόσο σε περίπτωση που η χώρα έκανε τελικά χρήση της βοήθειας, αυτό θα συνεπαγόταν την επιστροφή του ΔΝΤ επί ελληνικού εδάφους κάτι που η κυβέρνηση απεύχεται.

Ο επικεφαλής του κλιμακίου για την Ελλάδα Ρίσι Γκογιάλ αναμένεται να επιστρέψει στη χώρα μας εντός του Νοεμβρίου και σύμφωνα με πληροφορίες έχει κάνει θετικές εισηγήσεις στην ηγεσία του ΔΝΤ για την πρόοδο του ελληνικού προγράμματος.

www.zografiotisEDO.blogspot.com

www.zografiotisEDO.blogspot.com

Η λίστα ιστολογίων μου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

.

.