"Η Δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται διότι κατεχράσθη το δικαίωμα της ελευθερίας και της ισότητας, διότι έμαθε τους πολίτες να θεωρούν την αυθάδεια ως δικαίωμα, την παρανομία ως ελευθερία, την αναίδεια του λόγου ως ισότητα και την αναρχία ως ευδαιμονία." Ισοκράτης (436 π.Χ-338 π.Χ. )

Δευτέρα 26 Μαΐου 2014

.Η επόμενη μέρα και τα μηνύματα της ευρω-κάλπης

Ζήτημα ανασχηματισμού στο κυβερνητικό σχήμα ανοίγει και πάλι μετά το αποτέλεσμα της ευρω-κάλπης, ο οποίος φαίνεται να είναι μία από τις κινήσεις με τις οποίες θα απαντήσει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στο μήνυμα των ψηφοφόρων. «Αντέξαμε, δεν υπάρχει ανατροπή, απορρίφθηκαν οι εκβιασμοί Τσίπρα», είναι το μήνυμα και η ερμηνεία που δίνουν Συγγρού και Χαριλάου Τρικούπη όσον αφορά την εκλογική ετυμηγορία.  
Εντός της εβδομάδας αναμένεται συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος στη δήλωσή του ζήτησε επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας.
Εν τω μεταξύ στις 14.00 συνεδριάζουν υπό την προεδρία του Ευάγγελου Βενιζέλου το Πολιτικό Συμβούλιο και η Γραμματεία της Εκλογικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ προκειμένου να κάνε μία πρώτη αποτίμηση των αποτελεσμάτων. 

Στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, μεταβαίνει στη μία μετά το μεσημέρι ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος μετά τη νίκη του κόμματός του στις ευρωεκλογές με διαφορά 3,8 μονάδων, ζήτησε προσφυγή στην εθνική κάλπη το συντομότερο δυνατό και έθεσε θέμα ηθικής και πολιτικής νομιμοποίησης της κυβέρνησης. 

Η επόμενη ημέρα φέρνει περίοδο ζυμώσεων στο πολιτικό σκηνικό, αλλά και ζητήματα επιβίωσης μικρών κομμάτων, όπως η ΔΗΜΑΡ, αλλά και αντιμετώπισης της ακροδεξιάς τάσης σε όλη την Ευρώπη, που στην Ελλάδα εκφράζεται με παγιοποίηση της Χρυσής Αυγής ως τρίτης δύναμης.  
Δεν θέτω θέμα Κουβέλη, δήλωσε στο ΣΚΑΪ ο Σπύρος Λυκούδης, διευκρίνισε όμως ότι το αποτέλεσμα θέτει ζητήματα όσον αφορά την πολιτική του κόμματος. «Είναι καταστροφικό το αποτέλεσμα» δήλωσε από την πλευρά του ο βουλευτής του κόμματος Βασίλης Οικονόμου.
Η ΝΔ δεν καταφέρνει να αντιπροσωπεύσει επαρκώς τον κόσμο στον οποίον απευθύνεται, ενώ και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν καταφέρνει καθολική νίκη και αυτή δεν έχει τα ιδεολογικοπολιτικά στοιχεία που θέλει η ηγεσία του, τόνισε στον Α984 και τη Νόνη Καραγιάννη ο επίκουρος καθηγητής πολιτικής  επιστήμης στη νομική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών Παναγής Παναγιωτόπουλος.
«Η ημέρα των ευρωεκλογών χαρακτηρίζεται από τουλάχιστον δύο εθνικές καταστροφές: την τεράστια εκλογική επιτυχία της ριζοσπαστικής Αριστεράς στην Ελλάδα και την επέλαση των ακροδεξιών στη Γαλλία», αναφέρει η γερμανική εφημερίδα General-Anzeiger της Βόννης. 
«Στην περίπτωση του προβληματικού παιδιού που λέγεται Ελλάδα, το αποτέλεσμα σημαίνει ότι κινδυνεύει άμεσα η πορεία εξυγίανσης. Κι αυτό επειδή, στα μάτια των Ελλήνων, η Ε.Ε. τους έχει επιβαρύνει υπερβολικά, αναφέρει η εφημερίδα.
Πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ με 3,78%
Με 3,78% προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ της ΝΔ, σύμφωνα τα έως τώρα αποτελέσματα των ευρωεκλογών (ενσωμάτωση 95,79 %) της καταμέτρησης στην Επικράτεια. Αναλυτικά, τα κόμματα λαμβάνουν: ΣΥΡΙΖΑ 26,53% και 6 έδρες, ΝΔ 22,75% και 5 έδρες, Χρυσή Αυγή 9,40% και 3 έδρες, Ελιά 8,03% και 2 έδρες, ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ 6,60% και 2 έδρες, ΚΚΕ 6,09% και 2 έδρες, Ανεξάρτητοι Έλληνες 3,44% και 1 έδρα, ΛΑΟΣ 2,70%, Έλληνες Ευρωπαίοι πολίτες 1,44%, ΔΗΜΑΡ 1,21%.
Συνεχίζεται, εν τω μεταξύ, η μάχη του σταυρού για μια θέση στην Eυρωβουλή. Οι επικρατέστεροι είναι:

Από τον ΣΥΡΙΖΑ, οι Μανώλης Γλέζος, Σοφία Σακοράφα, Δημήτρης Παπαδημούλης, Κωνσταντίνα Κούνεβα, Γεώργιος Κατρούγκαλος, Κων. Χρυσόγονος.
Από τη ΝΔ, οι Μανώλης Κεφαλογιάννης, Μαρία Σπυράκη, Θεόδωρος Ζαγοράκης, Ελίζα Βόζεμπεργκ, Γιώργος Κύρτσος.
Από τη Χρυσή Αυγή, οι Ελευθέριος Συναδινός, Λάμπρος Φουντούλης, Γεώργιος Επιτήδειος
Από την Ελιά, οι Νίκος Ανδρουλάκης και Εύα Καϊλή
Από το Ποτάμι, οι Γεώργιος Γραμματικάκης και Μ. Κύρκος
Από το ΚΚΕ, οι Κων. Παπαδάκης και Σωτήρης Ζαριανόπουλος
Από τους Ανεξάρτητους Έλληνες ο Νότης Μαριάς

www.zografiotisEDO.blogspot.com

www.zografiotisEDO.blogspot.com

Η λίστα ιστολογίων μου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

.

.